1980: En trasig storbildsskärm och tre träningslandskamper för ganska exakt 40 år sedan

Resultattavlan på Estadio Monumental var ur funktion, spelet hackade, Maradona blev isolerad och Argentina besegrade Bulgarien och Polen utan att övertyga. Skribenterna på El Gráfico fastslog att Argentina hade en lång väg att vandra inför VM i Spanien 1982. Detta samtidigt som Menotti tyckte, likt Nanne Bergstrand, att tempot var den största skillnaden.

Busvisslingarna ekar mellan betongläktarna på Estadio Monumental i Buenos Aires. Argentina besegrar visserligen ett anonymt Bulgarien med 2–0, men publiken som betalat pengar för att se skådespelet, eller brist på detsamma under en ekonomisk ansträngd period i landets historia, är inte imponerade över vad dom just skådat. 

Américo Gallego går frustrerad av planen och väser ifrån sig, till journalisterna som väntar i den väldiga arenans katakomber, att ”om publiken vill se perfekta robotar kan dom gå till Italpark”. Mittfältarens hänvisar till nöjesparken som fanns i Buenos Aires mellan 1960 – och 1990, men som stängde efter att en 15-årig flicka dött i en av karusellerna. 

Matchen mot Bulgarien beskrevs som en långsam historia. Argentina hade svårt att få igång något tempo i spelet och Maradona blev isolerade centralt i banan. Just tempot var något som flertalet tidningar, däribland El Gráfico, lyfte fram som en avgörande beståndsdel. Man pekade på att Argentina var vana vid ett annat tempo ifrån den inhemska ligan, men att detta helt enkelt inte räckte till mot internationellt motstånd. 

**

Luis César Menotti tänder ytterligare en cigarett. Han är väl medveten om att prestationer som dessa går i vågor, att han just nu håller på att forma ett nytt landslag som ska försöka, om ödet vill, att försvara sitt VM-guld i Spanien om två år. 

”Nivån på den internationella fotbollen kontra vår inhemska är helt olika varandra. Det går inte att jämföra. Det som är den stora skillnaden stavas TID och AVSTÅND”. 

Vad Menotti menade var helt enkelt den tid – och det avståndet som en medspelare gav till sin lagkamrat gentemot motståndaren efter en passning. Han gav flera exempel ifrån matchen mot Bulgarien. 

”Jag minns specifikt en passning ifrån Passarella till Tarantini. Där tyckte Daniel att två meters försprång tillgodo på bulgaren var tillräcklig för att Tarantini skulle kunna ta emot bollen. Men det var det inte. Bulgaren kom snabbt upp i press och vi förlorade bollen. Detta är den största skillnaden mot hur spelet är hemma i vår egen liga”.

Spelet blev bättre mot Polen. Då kröp Maradona längre upp i planen och Ramón Díaz kom mer till sin rätt ute på högerkanten där han kunde spurta förbi polackernas försvarare. Santamaría och Ramón Díaz stod för målen mot Bulgarien medan Passarella på straff – och Maradona på frispark spikade segern mot Polen. 

En detalj som många åskådare reagerade på, under dessa båda träningsmatcher, var att storbildskärmen på Estadio Monumental inte fungerade. Åsikter om anledningen till att den inte var i funktion gick dock isär. En förklaring var kort och gott att den, helt enkelt, bara var trasig. En annan var att han som skulle styra den enbart jobbade under River Plates hemmamatcher och inte var intresserad av att hålla igång den under landskamperna. 

Matcherna sågs, trots sin träningsmatchskaraktär, ändå av hyfsat många människor. Till den inledande matchen kom 28,571 åskådare och till mötet med Polen hade publiksiffran krupit upp till 43,804 glada entusiaster. 

Några dagar efter matchen mot Polen skulle Argentina dessutom ta sig an Tjeckoslovakien. Menotti lyfte fram Europamästarna ifrån 1976 som ett av världens bästa landslag. Förbundskaptenen såg fram emot matchen och såg det som ett bra test för argentinarna om var man stod någonstans i sina förberedelser.

Även denna tillställning spelades på Estadio Monumental inför relativt välfyllda läktare. Tidningen ”El País” rapporterade positivt om argentinarnas insats mot Europamästarna ifrån 1974 som slutade med en 1-0-seger.

”Vinsten för dom regerande världsmästarna var helt rättvist. Redan ifrån starten av matchen dominerade Argentina allting. Matchens enda mål gjorde av Ramón Díaz i den 26:e matchminuten. Mot Tjeckoslovakien gjorde Argentina sin bästa insats, av dessa tre träningsmatcher, under dom senaste dagarna”.

På presskonferensen efteråt var Menotti också nöjd med insatsen och poängterade att hans Argentina vunnit mot ett av världens absolut bästa landslag. Kanske var det en överdrift, kanske inte. Oavsett vad försökte Menotti att ingjuta ännu mer självförtroende i sina spelare. 

Härnäst för Argentinas del väntade Sovjetunionen på hemmaplan i ytterligare en träningsmatch. Dom hade precis spelat en välgörenhetsmatch mot Atlético Madrid. Men det är en helt annan historia.