Idag skulle Robert Perfumo ha fyllt 78 år.

Om man har varit lagkapten för Argentina så har man mest troligt fått utstå en hel del skit. Speciellt om detta sammanföll med tidpunkten när Argentina inte var ett vinnande landslag.

Personligen så är Roberto Perfumo, av någon anledning, en av dom första spelarna jag tänker på först när jag tänker på Argentina och VM-slutspel. Han var kanske deras allra första riktiga världsklassförsvarare och det faktum att han höll sig kvar i truppen från VM 1966 till VM, åtta år senare, i Västtyskland visar att han höll en jämn klass genom hela sin karriär. Hans majestätiska spelstil ärad honom med smeknamnet ”El Mariscal” – Marskalken.

Efter att inte riktigt ha slagit sig in i River Plate så gav Racing Club honom chansen. Den chansen tog han och under 60-talet vann han såväl ligan som Copa Libertadores och Intercontinental cupen med La Academia.

Till VM 1966 var han med i sin första VM-trupp när världens blickar riktades mot dom brittiska öarna. Där spelade han i samtliga matcher för Argentina och blev snabbt en publikfavorit hemma i Argentina för sin resoluta och beslutsamma spelstil.

Argentina misslyckades med att kvalificera sig för VM 1970 i Mexiko och fick istället vänta tills VM skulle spelas i Västtyskland, fyra år senare. Väl där hade Perfumo vuxit ut till lagets självklare ledare och hade därför också tilldelats lagkaptensbindeln. Men även om Argentina tog sig vidare ifrån det första gruppspelet så blev inte VM som dom tänkt sig. Det andra gruppspelet slutade med sorti och Argentina fick åka hem utan en mästerskapsmedalj.

Perfumo var på ålderns höst när Menotti skulle ta ut truppen till VM 1978 och samma år lade han också skorna på hylla. Än idag är dock Perfumo ansedd av många som Argentinas bästa försvarare genom alla tider. 

Idag skulle Roberto Perfumo ha fyllt 78 år, men dessvärre dog han för fyra år sedan efter en tragisk olycka. Den då 73-årige Perfumo ramlade ner för några trappor när han skulle äta middag med ett gäng journalistkollegor. Den f.d. världsbacken fick en huvudskada som tragiskt nog ledde till att han omkom på sjukhuset.

Många som såg Roberto Perfumo spela fotboll förknippade förmodligen honom med en spelare som det osade ledarskap runt. En som ledde sitt lag i ur och skur. Men faktum är att som person var Perfumo en förespråkare för ödmjukhet och respekt gentemot sina medmänniskor.

Han bråkade sällan, eller för den delen gjorde sin röst hörd vid varje tillfälle som gavs. Istället höll han sig på sin egen kant och valde att alltid svara väldigt korrekt i intervjuer som gavs med diverse journalister.

”Om jag är timid? Nej inte direkt, men jag är defintivt inte aggresiv heller”.

Perfumo lyfte ofta fram sin vänskap med Humberto Maschio som något alldeles extra. En vänskap som han ansåg var något bestående bortom fotbollen.

”Jag uppskattar Maschio väldigt mycket som person. Han symboliserar allt det som jag själv vill utstråla”.

Roberto Perfumo var förmodligen en av dom bästa centrala mittbackarna som Argentina någonsin haft och utöver det en omtyckt personlighet som förespråkade ödmjukhet.

En vinnare både på plan och i det verkliga livet.

¡Feliz cumpleaños!