Maradona och Los Cebollitas

Där på perrongen stod han, en 10-årig Diego Maradona med sitt rufsiga hår och fotbollen under armen. Tillsammans med sin kompis Goyo Carrizo skulle dom göra resan ifrån Villa Fiorita till Argentinos Juniors träningsanläggning för att provspela för klubben. Vad som sedan hände blev starten på tidernas bästa fotbollsspelares mycket framgångsrika karriär. 

Diego Maradona och Goyo Carrizo imponerade stort på ungdomslagets tränare Francisco Cornejo. Årgången som Diego och hans kompis kom att tillhöra i Argentinos Juniors var pojkarna födda 1960 och som fick smeknamnet Los Cebollitas. 

Anledningen till smeknamnets uppkomst var pga. en turnering (Torneo Evita), som dom deltog i årligen, där man inte spelade under sitt klubbnamn utan fick hitta på ett eget. Tränaren Cornejo valde då Los Cebollitas (dom små lökarna) eftersom samtliga spelare var väldigt små i laget. 1973 ställde Maradona upp för första gången i turneringen och i den sista matchen vann Los Cebollitas med 5–4 i en tillställning där Maradona stod för tre av målen. 

Senare samma år förlorade man, lite oväntat, ett möte om att bli mästare i sin årskull mot Santiago del Estero efter straffläggning. Året efter kom man tillbaka och mötte ett San Telmo i finalen, som f.ö. innehöll San Lorenzos nuvarande president Marcelo Tinelli. Maradona och hans lag vann med 7–2 och fick lyfta titeln som dom året innan hade blivit nekade. 

Med Los Cebollitas fick Maradona glädjen att resa till flertalet länder i Sydamerika, och spela flertalet turneringar, något som inte var jättevanligt att argentinska ungdomslag gjorde på 70-talet. Själv har han beskrivit tiden med ungdomslaget som den kanske bästa i hela hans karriär ihop med ungdomslandslaget som vann VM-guld 1979. 

”Vi hade bara väldigt roligt tillsammans. Varken jag eller mina lagkamrater tänkte på att vi kanske en dag skulle spela i Primera Division. För oss räckte det med att få gå ut på planen tillsammans, ha roligt, dribbla, göra tunnlar och vinna. Just vinna var någon vi vande oss vid och något som vi alltid gjorde”.

Maradona i Argentinos Juniors ungdomslag ”Los Cebollitas”.

Faktum är att Los Cebollitas lyckades spela 136 matcher obesegrade i rad – ett helt makalöst facit som vittnar lite om vilken fantastisk årgång det var. Hur Maradonas karriär fortskred vet alla. Som 16-åring fick han göra debut för Argentinos seniortrupp och några år senare var han klar för Boca Juniors. 

Några av hans medspelare blev hyfsade fotbollsspelare, andra blev agenter eller tränare. Los Cebollitas tränare, Francisco Cornejo, dog 2008 efter en längre tid med ekonomiska problem och utan familj. Men tränaren själv förblev alltid tacksam gentemot Maradona.

”Jag skulle aldrig be Maradona om någonting. Om något skulle jag tacka honom. På något sätt känns det som att jag fick betalat i livet genom att få se honom spela under alla dessa år”.

Los Cebollitas kommer för alltid att ha en stor plats i Diego Maradonas hjärta och det var här som han formades till världens absolut bästa fotbollsspelare. Vem tycker inte om att spela fotboll tillsammans med sina bästa kompisar och bara ha väldigt roligt?