Un día como hoy: Tidernas allra första professionella Superclásico

På många sätt var det som vilket annat derby som helst – även fast det inte var det. Den 20 september 1931 spelades tidernas allra första, professionella, Superclásico mellan Boca och River Plate – den varade i 28 minuter. 

Ofta när man tänker tillbaka på fotbollen förr i tiden vill man gärna intala sig själv om att allt var så mycket artigare och mer respektfullt, ifrån aktörerna på plan, än vad det är idag. Inga anfallare förstärkte i onödan en tackling för att få med sig en straffspark och inga spelare, i det ledande laget, sprang ner till hörnflaggan för att maska under dom sista minuterna. 

Men fredligt, var det verkligen det? Inte i Sydamerika i alla fall. 

Den 20 september 1931 skulle River Plate och Boca Juniors mötas för allra första gången sedan fotbollen i landet blivit professionell. Publiken strömmade till i tiotusental och när domaren blåste igång matchen hade 50,000 åskådare bänkat sig på Boca Juniors gamla hemmaplan för att se mötet med ärkerivalen River Plate. Matchen i sig, den varade i 28 minuter. 

Hela händelseförloppet kring matchen är som hämtat ur en skämtfilm. Tillställningen startades tidigare än planerat då en del av publiken hade börjat elda, ja ni hörde rätt, uppe på träläktaren. Domaren, Enrique Escola, tyckte att det var en signal så god som någon och blåste igång tillställningen. 

Efter 16 spelade minuter gav Carlos Peucelle River Plate ledningen – han som, en kort tid tidigare, blivit den allra förste spelaren att köpas i Argentina för över 1,000,000 pesos. En övergång som f.ö. var startskottet till att River Plate fick smeknamnet ”Los Millonarios” – miljonärerna. 12 minuter senare tog matchen en märklig vändning – och sedermera slut. 

Hemmalagets anfallsstjärna, Francisco Varallo, dribblade sig in i River Plates straffområdet och föll. Domare Escola pekade på straffpunkten och här började kontroverserna att spira. Efter tre försök lyckades Varallo att överlista bortalagets målvakt Jorge iribarren, varpå domaren blev omringad av upprörda River Plate-spelare. Det som ansågs vara en skymf i norra Europa fram tills 80-talet, att omringa en huvuddomare, var inget som argentinarna brydde sig nämnvärt om denna eftermiddag på glada 30-talet. 

River Plates lag 1931.

I tumultet som följde menade Escola att han blivit sparkad av tre spelare i River Plate – José Balvidares (han som orsakade straffen), Pedro Lago och Camilo Antonio Bonelli. Samtliga tre visas ut, på den tiden upp på läktaren, men eftersom dom vägrade lämna planen bestämde sig domaren för att avbryta matchen. 

Spelarna som var kvar på planen samlades och tillsammans med såväl tränarna, direktörer ifrån dom båda klubbarna samt representanter för staden Buenos Aires, kom dom fram till att matchen borde spelas färdigt med tanke på all publik som fanns på plats. Domare Escola meddelade att han inte hade några problem med att återstarta matchen, men att dom tre spelarna var tvungna att avlägsna sig. 

Samtliga tre vägrade och som konsekvens till detta höll Escola sitt ord. Matchen blåstes av, dom tre spelarna greps av polis och några dagar senare tilldömdes Boca den slutgiltiga segern med 1–0. 

Genom åren har dom båda storklubbarna möts många gånger och kontroverser har kantat detta infekterade derby. Inte fick det någon vidare start heller när tidernas allra första professionella derby slutade med en praktfull skandal och endast 28 minuters spel.