Marcelo Gallardo: ”Jag kommer inte att släppa in någon ungdomsspelare som inte är redo”

Under gårdagen höll River Plates huvudtränare, Marcelo Gallardo, en presskonferens där han bl.a. pratade om Coronaviruset, sin nästkommande motståndare i Libertadores och en möjlig startelva mot São Paulo.

Imorgon möter River Plate brasilianska São Paulo i Brasilien. Hur laget kommer att ställa upp i sin första tävlingsmatch på 6 månader är ännu inte helt klart, även om Gallardo lämnade några intressanta indikationer på gårdagens presskonferens. 

”Startelvan kommer jag att bestämma helt under morgondagen (läs idag reds.anm). Men det kommer inte att variera särskilt mycket ifrån varandra, dom två olika alternativen. Jag har möjligheten att spela med tre centrala mittbackar, men möjligheten finns också till att spela med en fyrbackslinje. Men jag kommer att bestämma detta under morgondagen”.

Skulle Gallardo välja fyrbackslinjen är det mest troligt denna startelvan som kommer att ställas på benen: Armani, Montiel, Martínez Quarta, Pinola, Angileri: Pérez, Álvarez, Fernández, De La Cruz: Matías Suárez, Borré.

Om tränaren istället väljer en fembackslinje lär samma spelare starta, bortsett ifrån att mittbacken Robert Rojas kommer in och Julián Álvarez då ”offras” offensivt. 

Vidare pratade Marcelo Gallardo lite om det faktum att São Paulo har avsevärt mycket mer matchträning i benen än hans egna lag. 

”Det är svårt, det är såklart inte São Paulos fel att dom har kunnat spela 13 matcher mer än oss, och haft många fler träningar. Det är något vi bara måste förhålla oss till, det är den verklighet som vi har. Vi försökte att få tillstånd att träna tidigare, inte bara för att vi snart skulle börja spela matcher, utan mer för att spelarna inte mår bra av att vara passiva såhär lång tid”.

Gallardo och River Plate fick en del kritik under den föregående veckan när man valde att inte fylla ut den tillåtna Copa-truppen med ytterligare 10–20 spelare. Gallardo menar att han inte tycker det är ansvarsfullt att släppa ut unga spelare, utan erfarenhet, i detta läget bara pga. Corona-pandemin.

”Jag arbetar med en grupp på 30 spelare, det är en del i det hela. Det är den gruppen som är registrerad till Conmebol. Efter det har möjligheten ifrån Conmebol dykt upp om att registrera ytterligare 10 spelare till, vilket jag anser är oproportionerligt. Varför skulle jag exponera en ung spelare som inte är redo för att spela en stor internationell match? Vem kan ens tänka den tanken?”