Libertad i fokus – tappade ligaguldet efter återstarten

Bocas kommande motståndare kommer till mötet på torsdag med en svajig avslutning på ligaspelet i bagaget.

Den paraguayanska storklubben, som tränas av argentinare Ramón Díaz, ledde ligaspelet när det återupptog under slutet av juli månad.

På dom inledande fem matcher förlorade man dock mot samtliga tre, övriga, topplag. Där och då tappade man chansen till ligaguldet. Det hjälpte inte sedan att man gick obesegrade i dom sista sex matcherna, varav fem slutade med seger. Avståndet till Cerro Porteño gick inte att hämta upp och allt rann Ramón Díaz ur händerna.

Nu har siktet istället riktats om mot Copa Libertadores och först ut är mötet med Boca Juniors på torsdag.

Ramon Díaz tillhör den gamla skolan och ställer för det mesta upp med ett 4-4-2-system.

Libertad leds av argentinaren Ramón Díaz.

Försvaret har hållit sig tämligen intakt under hela säsongen och målvakten samt backlinjen lär inte ändras särskilt mycket framöver heller. Den rutinerade högerbacken Bocanegra skulle eventuellt kunna ta en plats istället för Piris. Bocanegra har varit bänkad i dom senaste fem omgångarna och frågan är om han gör en återkomst när det nu vankas spel i Libertadores.

På mittfältet finns det en hel del olika varianter. Till höger brukar Bareiro att hålla till – icke att förväxla med den Bareiro som spelade i San Lorenzo under fjolårssäsongen. Centralt har man Cáceres samt Meija och till vänster stationerar sig ofta den tekniske Bogarin.

Den f.d. San Lorenzo-spelaren, Héctor Villalba, spelar numera i Libertad och startade i den senaste ligamatchen. Han kan spela såväl centralt – som på kanten på mittfältet – men även som anfallare. Dock har Villalba haft lite svårt att slå sig in i Díaz lagbygge och lär förmodligen börja på bänken.

Kliver vi sedan fram till anfallet finns det många potentiella startspelare. Den nu 37-årige Óscar Cardozo är givetvis normalt sett en startspelare trots att han inte orkar lika många matcher i rad längre. Men trots sin ålder kan den gode Cardozo fortfarande göra mål. Min gissning är att han tar hand om den ena anfallsplatsen.

Óscar Cardozo är fortfarande en pålitlig målgörare.

Den andre känns mer given och tillhör en spännande 22-åring i Sebastián Ferreira Vidal. Han vann skytteligan under den gångna säsongen i Paraguay och är ett farligt hot i djupled för Libertad.

Förmodad startelva: Silva: Piris, Viera, Adorno, Espinoza: Bareiro, Cáceres, Meija, Bogarin: Cardozo, Ferreira Vidal.

Överlag brukar paraguayanska lags största svaghet ligga i det defensiva och så har det även varit för Libertad den här säsongen. 7 insläppta mål mot topplagen Cerro Porteño, Olimpia och Guaraní – under säsongens andra hälft – vittnar lite om några svagheter som Boca borde kunna utnyttja.

**

Kollar man historiskt sett har Boca klar plusstatistik mot Libertad. Så sent som 2018 möttes dom båda lagen i åttondelsfinalen av det årets Copa Libertadores. Boca gick, tämligen enkelt, vidare ifrån det dubbelmötet efter att ha vunnit med 2-0 på La Bombonera och 4-2 i Paraguay. Ifrån dagens lag fanns flera spelare med redan på den tiden. Tevez, Zárate och Cardona gjorde allihopa mål i dubbelmötet.