2003: Racing Club besegrar Club Nacional två gånger om  

2003 var senaste gången som Racing Club och Club Nacional mötte varandra I Copa Libertadores-sammanhang.

Man ska komma ihåg att två år tidigare hade Racing Club vunnit sin allra första ligatitel på 35 år. Det var just därför som man också hade en plats, i Copa Libertadores 2003, till sitt förfogande. Tillsammans med Boca Juniors, River Plate och Gimnasia representerade man Argentina i kontinentens mest anrika turnering.  

Racing Club hamnade i samma grupp som Club Nacional, peruanska Universitario och bolivianska Oriente Petrolero. I den första omgången hade Racing spelat oavgjort mot peruanerna i Lima och i den nästkommande skulle man ta sig an Nacional i Montevideo. 

Vad hade då Racing Club för lag 2003? 

I anfallet återfanns en viss Diego Milito och laget tränades av ingen mindre än VM-guldmedaljören ifrån 1978, Osvaldo Ardiles.

Mötet på Gran Parque Central i Montevideo sågs av 25,000 åskådare och betydligt fler framför TV-apparaterna. Samtliga mål kom inom loppet av sju minuter efter exakt timmen spelad. Luis Rueda gav först Racing ledningen, Horacio Peralta kvitterade för Nacional och Milovan Milosevic sköt in segermålet för Racing Club.  

Argentinarna formerade sig enligt följande: Campagnuolo: Úbeda, Vitali, Orozco, Bedoya: Romero, Bastía, Peralta: Torres, Milito, Rueda. 

Diego Milito jublar.

Returmötet mellan lagen spelades ungefär 1,5 månad senare och den här gången var det inget snack om vem som var det bästa laget.

Diego Milito hamnade i målprotokollet och Sixto Peralta blev noterad för två baljor. Just Militos mål var väldigt vackert och ett mål som innebar 2-0 i matchen. Senare samma år skulle anfallaren ta klivet till italienska Genoa och inte återvända till argentinsk fotboll på 11 år.

Segern skrevs i slutändan till 4-1 för argentinarna och Racing Club vann också sin grupp före just nämnda Nacional. Copa-äventyret fick dock dessvärre ett abrupt slut för Milito och hans lagkamrater i åttondelsfinalen mot colombianska América de Cali.

**

Historiskt sett har Racing klar plusstatistik på sina uruguayanska motståndare. Totalt har man vunnit 3 av 7 matcher och endast förlorat 1. Den förlusten kom i lagens allra första möte sinsemellan 1962.

Dom kanske mest minnesvärda matcherna spelades 1967 då lagen möttes i finalen av Copa Libertadores. Efter två mållösa matcher tvingades man till en tredje match, som spelades på neutral plan i Santiago, och som Racing vann med 2-1.

Detta är Racings hittills enda titel i Copa Libertadores och senare samma år vann man dessutom Interkontinentalcupen mot skottska Celtic.