São Paulo i blickfånget – tillsammans med David Berg

River Plates kommande motståndare i Copa Libertadores, under den nästkommande torsdagen, är den brasilianska storklubben São Paulo. Här synar vi storklubben i sömmarna.

Vi har pratat med David Berg, som är expert på brasiliansk fotboll, och låtit honom ge sin syn på hur São Paulos sätt att spela på ser ut, och vad som väntar River Plate på torsdag.

Till skillnad ifrån argentinarna har brassarna ordentligt med matcher i benen inför det kommande mötet i Copa Libertadores. Medan Rivers senaste tävlingsmatch spelades för 6 månader sedan har São Paulo spelat 14 stycken sedan Corona-pandemin bröt ut.

I ligaspelet har det gått väldigt bra där man just nu placerar sig på en andraplats i tabellen efter ledande Internacional.

Dani Alves har nyligen genomgått en operation och kommer inte att finnas med mot River Plate. Inte heller anfallaren Pablo kommer vara med då han skadade sig för några omgångar sedan.

Fernando Diniz och hans São Paulo ligger tvåa i den brasilianska ligan.

Laget tränas av Fernando Diniz och han ställer i princip alltid upp med ett 4-2-3-1- eller 4-3-3-system.

Förmodad startelva: Volpi: Igor Vinicius, Diego, Leo, Reinaldo: Tche Tche, Gomes: Gabriel, Hernanes, Vitor Bueno: Luciano.

Lagets främste målgörare är Luciano som stått för fyra mål hittills under ligasäsongen. Mycket av det offensiva spelet går annars genom den f.d. Lazio – och Inter-bekantingen Hernanes. David Berg väljer också att lyfta fram en av ungtupparna på kanten.

”Unge yttern Gabriel (född 99), är i bra form efter att ha gjort lagets båda mål i San-São derbyt borta mot Santos”.

Gabriel Sara gjorde två mål mot Santos i helgen och det är en spelare River bör hålla ett extra öga på.

Svagheterna hos São Paulo – och det som River Plate ska försöka utnyttja ligger istället i försvarsspelet, som inte sett särskilt bra ut den senaste tiden enligt David.

”Spontant skulle jag säga att defensiven är deras svagaste lagdel, vilket är lite ovanligt för att vara São Paulo. Det kan bero på att det är Tiago Volpi som står i mål och inte Rogério Ceni. Därför tror jag det blir svårt för dom att räcka ända till brasilianskt guld i år”.

Mot just Santos hade São Paulo faktiskt ledningen två gånger om, men tappade segern i slutskedet av matchen.

Om man kollar på samtliga rapporter ifrån São Paulos matcher, den senaste tiden, kan man se att majoriteten av chanserna skapas ifrån kanterna där dom båda tekniska – och snabba yttrar ofta ”gör sin gubbe”.

En variant för Gallardo skulle kunna vara att spela med en fembackslinje, som han faktiskt har gjort tidigare i Libertadores, och därmed stänga ytorna på kanterna mera effektivt. Mittfältskampen blir också en viktig nyckel där Enzo Pérez och Nacho Fernández kommer spela viktiga roller i att tygla Hernanes offensiva kvalitéer.

Förhoppningsvis kan River Plate uttnyttja det svaga försvarsspelet hos São Paulo, stänga kanterna och vinna mittfältsduellen. På så vis borde man kunna få med sig ett dugligt resultat hem till Buenos Aires. Detta trots att man är rejält ringrostiga efter en lång period utan matcher.