Eduardo Coudet fyller 46 år: En berättelse om en speciell personlighet

Den nuvarande tränaren i brasilianska Internacional fyller 46 år idag. Men den frispråkige argentinaren är såklart mer förknippad med den inhemska fotbollen i Argentina.

Eduardo Coudet föddes i Buenos Aires och började sin fotbollskarriär i den lilla klubben Platense. Men trots detta var det i Rosario som han skulle växa ut till en klubbikon.

Det är alltid speciellt att möta Rosario Central” sa Coudet med ett leende när han tränade Racing Club för bara ett år sedan.

Just Canalla – som Rosarioklubben kallas för – är den förening han är mest förknippad med. Totalt spenderade Coudet tre sejourer i klubben som spelare och har även hunnit med att träna dom under sin, hittills, relativt korta tränarkarriär.

Men faktum är att han också spenderade två epoker i både River Plate och San Lorenzo som spelare. På frågan hur det kom sig att han kunde vara så pass populär, som han var, i samtliga av dessa storklubbar svarade Coudet precis som man kunde förvänta sig att han skulle svara.

”Förmodligen eftersom jag delar dom känslorna som supportrarna har för fotbollen och sitt lag. Därför gick det bra på alla ställen som jag spelade på. Supportrarna gav mig alltid kärlek tillbaka”.

Fortsättningen – och svaret på frågan varför Newell’s Old Boys supportrar hatade honom lika mycket som dom andra älskade honom var lika väntat.

”Newell’s supportrar hatar mig eftersom jag hatar dom mycket mer än dom hatar mig”.

Denna krassa inställning till livet, fotbollen och allt däremellan är förmodligen exakt det som, för mig, definiera Eduardo Coudet. Och givetvis också känslorna som alltid varit långt ute på skjortarmarna.

Eduardo Coudet har aldrig vunnit ligan med Rosario Central – varken som spelare eller tränare. Med River Plate blev det fyra ligatitlar som spelare och med Racing Club tog han sin, hittills, enda pokal som tränare. Detta när ligaguldet bärgades under fjolåret.

Men med allt detta sagt är ändå inte Coudet helt pokallös när det gäller Rosario Central. Han var med och vann den numera utdöda Copa CONMEBOL 1995.

Men trots att Coudet spelade fotboll i över 15 år, togs han aldrig ut i det argentinska landslaget. Precis som det alltid varit, tenderar spelare i den inhemska ligan få stå tillbaka när det argentinska landslaget ska tas ut. Men prestationerna i River Plate borde onekligen ha renderat i någon match i den  argentinska landslagströjan.

2001 fanns det intresse för Coudet ifrån den franska ligan. River valde dock att nobba budet och Coudet själv var varken ledsen eller särskilt frågvis om varför.

”Jag hörde om intresset, men frågade själv aldrig klubben om det. Dessutom, skulle du kunna se mig prata franska?”

Coudet var runt i många klubbar, men Rosario Central är, som sagt, klubben han är mest förknippad med. På frågan om vad han skulle föredra mest; att vinna med 1-0 mot Newell’s efter att han själv gjort der avgörande målet i slutet. Eller vinna med 6-0, mot samma motstånd, och spela ut dom totalt, svarade han såhär.

”Jag föredrar att vinna med 6-0. Helst med mig som målskytt så jag kan fira framför Newell’s supportrar och skrika dom i ansiktet”.

Eduardo Coudet är en speciell karaktär inom den argentinska fotbollen. Ömsom älskvärd som avskyvärd. Det är allt detta som gör honom till en sådan säregen personlighet.

¡Feliz Cumpleaños Chaco!