Hernán Crespo om återstarten av Copa Libertadores: ”Det hade varit ett idrottsligt mirakel”.

Om knappt en vecka ska Defensa y Justicia spela fotboll igen för första gången på 6 månader. Förberedelserna har varit i det närmaste obefintliga och det var något som Crespo betonade när han ställde upp i en intervju under fredagen.

Efter många månader av stiltje började dom argentinska klubblagen att träna under augusti månad. Men tiden som fotbollen stått still under Corona-pandemin har mötts av en kritikstorm ifrån många håll och kanter. Hernán Crespo, som är huvudtränare för Defensa y Justicia, är en av dom som inte varit överens med förhållningssättet gentemot fotbollen i landet.

”Dom förutsättningarna som vi fått inför denna återstart är givna till oss för att vi ska misslyckas. Vi får återgå till amatörnivån och hittade den andan, det är den som dom gett till oss och det är dom möjligheterna som vi fått. Vi är dock tacksamma över att äntligen få börja träna. Nu är vi där vi är och får accepterar det”. 

Samtliga av Defensas kommande motståndare i Copa Libertadores kommer till återstarten med många tävlingsmatcher i benen – vilket givetvis är en fördel. 

”Dom gav oss sex veckors träningsförberedelser, utan träningsmatcher, men det är inte lönt att gnälla. Vi måste inse den verklighet som vi är i och försöka göra det bästa av situationen”.

Men trots Crespos hårda kritik vill han inte att folk ska se det som några ursäkter till att inte prestera i Sydamerikas mest anrika turnering.

”Jag vill inte att någon ska se mina uttalande som en ursäkt, snarare som en del av vår verklighet. Vi ger inte upp och tänker inte negativt. Allt ifrån att spelarna tappat fysiska attribut under uppehållet, har vi missat dagar pga. tester osv, samtidigt som vi inte får träna helt fritt än. Det är svårt nog att spela Libertadores i vanliga fall, men vi är glada över att vara med”.

Sex veckors träning och inga matcher gör såklart läget extra prekärt för dom argentinska klubbarna när man nu ska ställas mot kontinentens bästa föreningar.

”Det är inte dom mest ideala förutsättningarna. Det hade inte bara varit ett mirakel om vi vände och gick vidare. Det hade varit ett idrottsligt mirakel. Vi hoppas att det ska gå vägen”.

Avslutningsvis poängterade Crespo återigen att spelarnas fysiska status inte är den optimala inför återstarten.

”Jag mötte en trupp, efter uppehållet, med plattare fötter och mindre muskler. Men långsamt kommer vi att nå upp till samma nivå igen. Nu måste var och en bygga upp sin muskelmassa igen. Lyckligtvis ska vi spela hemma på torsdag. Vi är tacksamma för att vi fortfarande har denna chans, men vi skulle vilja ha haft mer förberedelser. Vi skulle haft åtminstone 10 veckors träning istället för sex. Då hade vi kunnat komma lite bättre förberedda”.