Primera återupptas i oktober – lägre divisioner i november

Enligt uppgifter i Argentina kommer landets högsta division att återupptas i oktober, medan dom lägre divisioner väntas börja under inledningen av november.

Det har varit ett långt uppehåll till följd av Corona-pandemin i Argentina. Vi kommer att nå 7 månader utan ligafotboll innan dom inhemska ligorna börjar rulla igen. 

Först var tanken att börja spela Liga Profesional (högstadivisionen) under den sista helgen av september, men pga. den rådande situationen i landet, till följd av Corona-pandemin, har man insett att detta inte är möjligt. Istället ska nu tanken vara att Liga Profesional återupptas efter landslagsuppehållet i oktober, medan dom lägre divisionerna börjar under inledningen av november.

Vad det gäller dom olika formaten är ännu inget bestämt. Liga Profesional kommer förmodligen spelas i ett turneringsformat med flera olika grupper och avslutas med ett slutspel. Men som sagt, ännu finns inget officiellt beslut kring detta. 

När det kommer till dom lägre divisioner, och t.ex. Primera Nacional (andradivisionen), handlar det om att färdigspela det som man avbröt i våras. Detta är ett beslut som tagits emot med blandade känslor. Högst har San Martín de Tucumán protesterat då dom t.o.m. tagit hela ärendet till idrottsdomstolen i Schweiz och krävt att man ska bli uppflyttade.

Med just Primera Nacional är det ännu inte helt bestämt om man kommer spela klart dom nio omgångarna som återstår – eller om man kommer att ha ett helt annat format. I sådana fall kommer dom lagen i toppen av tabellen få någon form av fördel gentemot sina motståndare. 

Formaten må fortfarande vara osäkra, men hursomhelst pekar det mesta på att vi får vänta en dryg månad till innan ligafotbollen drar igång igen i Argentina.