Stor guide till Copa Libertadores – ALLT du behöver veta

Under den nästkommande veckan återstartas Copa Libertadores-gruppspelet och samtliga argentinska lag spelar den 17 september (lokal tid). Just därför är det väl på sin plats att göra en utförlig guide till återstarten av denna anrika turnering. Här är ALLT ni behöver veta när nu Copa Libertadores återigen är tillbaka i TV-rutan. 

Copa Libertadores avbröts i våras till följd av Corona-pandemin och vid tillfället för uppehållet hade samtliga lag spelat två matcher. Därmed återstår 4/6 av gruppspelet och det är alltså detta som ska spelas klart nu i höst, inklusive slutspelet. 

Fem argentinska klubbar deltar och alla har fortfarande chansen att ta sig vidare – även om vissa har betydligt sämre utgångsläge än andra. Men vi tar det hela bit för bit – grupp för grupp – lag för lag. 

Grupp B. Tigre.

Återblick.

Tigre fick sämsta tänkbara start på sitt äventyr i Copa Libertadores under våren. Med tanke på att man samtidigt spelar i den argentinska andradivisionen, vilket i sig är uppseendeväckande, har man kanske inte riktigt dom bästa förutsättningarna för att kunna konkurrera med Sydamerikas största klubbar. 

Två stycken 2–0-förluster – först mot Palmeiras hemma, och sedan Bolívar borta, gör att man placerar sig sist i sin grupp med noll inspelade poäng. Nästa match är mot paraguayanska Guaraní på bortaplan.

Förberedelser under uppehållet.

Under uppehållet har faktiskt Tigre förstärkt laget med flera intressanta spelare. Bland annat har man fått in erfarenhet i Román Martínez, som spelat i klubben tidigare, och som närmast kommer ifrån spel i Aldosivi. Mittfältaren har dessutom erfarenheter ifrån Lanús – där han bl.a. blev ligamästare 2016 och storklubben San Lorenzo. 

En annan intressant spelare som Tigre har fått in under uppehållet är anfallaren Pablo Magnín ifrån Sarmiento Junín. Visserligen har den 30-årige anfallaren nästan uteslutande spelat i dom lägre divisionerna i Argentina, men hans målsnitt dom senaste säsongerna och fina form borde kunna ge en injektion till Tigre. 

Motståndet i gruppen.

Palmeiras och Guaraní är givetvis favoriter till att ta sig vidare ifrån gruppen och båda två har dessutom börjat spela tävlingsfotboll igen efter Corona-uppehållet. Detta är en nackdel som samtliga argentinska lag har emot sig, i höstens Libertadores, då dom flesta ligorna i Sydamerika, bortsett ifrån den argentinska, har återstartats. 

I det inhemska ligaspelet har Guaraní inga möjligheter att vinna densamme eftersom Cerro Porteño redan korats till mästare. Efter uppehållet har man vunnit fem av sina nio spelade matcher och endast förlorat två. Under sommaren har Guaraní värvat in bl.a. den f.d. Independiente-spelaren, Cecilo Domínguez, som först blev klar för Austin FC och sedan utlånad till den paraguayanska klubben. 

Nästa match för Tigre: fredagen den 18 september klockan 04:00 mot Guaraní i Paraguay. 

Möjlig startelva:

Grupp D. River Plate.

Återblick.

Den mest jämna gruppen ihop med Grupp C. Samtliga lag står på tre poäng, men River Plate leder gruppen på bättre målskillnad. Gallardos lag inledde turneringen med en tung 0–3-förlust mot ecuadorianska LDU Quito – där man ställde upp med ett reservbetonat lag – för att sedan följa upp denna med att mosa peruanska Binacional, i Buenos Aires, med hela 8-0. Därav den fina målskillnaden. 

Förberedelser under uppehållet.

Precis som för Tigre – och alla andra argentinska lag – blev det många månader utan rörelse på en fotbollsplan för River Plates del innan man, under augusti månad, började träna organiserat igen. Man har haft vissa bakslag vad det gäller fall av Coronaviruset i truppen. Bland annat testades fjärdemålvakten positivt och sedermera också målvaktstränaren, vilket ledde till att laget övergav spelarhotellet som man isolerat sig på.

Förberedelserna inför mötet med São Paulo, i nästa vecka, har annars fortskridit ganska smidigt. Lucas Pratto skadade sig under helgen och kommer missa matchen i nästa vecka. I övrigt har Juan Quintero lämnat för spel i kinesisk Shenzhen FC och ännu har inga nyförvärv gjorts hos Los Millonarios. 

Motståndet i gruppen.

River ska vara stora favoriter till att ta sig vidare ifrån gruppspelet. Detta trots att man varit utan tävlingsmatcher det senaste halvåret. Bortamötet med São Paulo är en väldigt tuff match – förmodligen den tuffaste i hela gruppen och det ska bli intressant att se hur Gallardo tacklar den utmaningen. Den brasilianska klubben har inlett ligaspelet väldigt bra och placerar sig på en andraplats i tabellen, bakom Internacional, efter åtta spelade omgångar. 

I gruppspelsmatchen efter São Paulo väntar Binacional på bortaplan och lyckligtvis, för Rivers del, kommer deras hemmamatcher inte att spelas i Juliaca, utan istället i huvudstaden Lima. Juliaca ligger på 3,825 meters höjd, vilket är en utmaning för alla lag som kommer dit, medan Lima ligger på samma nivå som Buenos Aires. Med andra ord gjorde denna förändring, som trädde i kraft pga. Corona-pandemin, att en klurig bortamatch blev betydligt enklare för River. 

Nästa match för River Plate: fredagen den 18 september klockan 00:00 mot São Paulo på bortaplan. 

Möjlig startelva: Armani: Montiel, Lucas Quarta, Paulo Díaz, Rojas, Casco: Fernández, Pérez, De la Cruz: Borré, Suárez.

Grupp F. Racing Club.

Återblick. 

Här har Racing Club, tillsammans med uruguayanska Club Nacional, tagit ett ordentligt grepp om gruppen. Båda lagen vann sina två inledande matcher och har skaffat sig fina utgångslägen inför fortsättningen. Just nu är det enda som skiljer lagen åt att Racing gjort fler mål än Nacional. Argentinarnas segrar kom borta mot Estudiantes Merida och hemma mot Alianza Lima. 

Förberedelser under uppehållet. 

Racing har varit tämligen förskonade ifrån Coronaviruset och har kunnat träna på, tämligen ostört, under uppehållet. Under tisdagen testades dock Iván Pillud och ungdomsspelaren Lucas Núñez positivt för COVID-19. Vad det gäller Pillud är det högst troligt att han skulle ha funnits med på planen, som högerback, i nästa vecka. Nu får istället Beccacece möblera om lite och det mest troliga alternativet är att Walter Montoya kommer ta hans plats i startelvan.

Klubben har gjort två nyförvärv i målvakten Matías Ibáñez och mittfältaren Lorenzo Melgarejo. Utöver detta ryktas den unge talangen, Yuriel Celi, vara nära att bli klubbens tredje tillskott under sommaren.

Beccacece har haft småskador på såväl Lisandro López som Matías Rojas, men båda två ska vara redo inför mötet med Club Nacional i nästa vecka. 

Motståndet i gruppen.

Den största utmanaren i gruppen är utan tvekan Club Nacional, som har sett hyfsat pigga ut i sin återstart av ligaspelet också. Den 36-årige argentinaren Gonzalo Bergessio ser hetare ut än på länge och kommer, av allt att döma, spela en huvudroll i mötena med Racing. 

Peruanska ligan har återstartat igen och Alianza Lima har där inte riktigt levt upp till dom förväntningar som finns på klubben. Just nu har man tre raka oavgjorda matcher i bagaget och placerar sig på en ganska blek tiondeplats i tabellen. Estudiantes Merida har ännu inte börjat spela någon tävlingsfotboll i Venezuela och ser ut att bli gruppens slagpåse. 

Nästa match för Racing Club: torsdagen den 17 september klockan 22:00 hemma mot Club Nacional. 

Möjlig startelva: Arias: Montoya, Sigali, Soto, Mena: Miranda, Rojas, Zaracho: Fértoli, López, Reneiro.

Grupp G. Defensa y Justicia.

Återblick. 

Precis som för Tigre var inledningen på året Copa Libertadores inte särskilt positiv för Defensa y Justicia. Crespos lag förlorade båda dom inledande matcherna mot brasilianska Santos och paraguayanska Olimpia. Defensa var länge med i matcherna och förlorade i båda fallen med uddamålet (1–2). 

Förberedelser under uppehållet.

Nu väntar två raka hemmamatcher för Defensa, först mot Delfín och sedan mot Olimpia. Därför gäller det för Crespos spelare att vara på tårna direkt. Klubbens fortsatta medverkan i Libertadores hänger på dessa matcher och därför har Crespo jobbat stenhårt på att förstärka laget under uppehållet. 

Tränaren har varit tydlig med att han ville ha in, minst, en ny anfallare i truppen och fick tillslut sin önskan uppfylld. Braian Romero har plockats in ifrån Independiente och det finns fortfarande lite, spridda, rykten kring Bocas Walter Bou. Utöver detta har Defensa även plockat in Gabriel Hachen, Ciro Rius återvänder och två ungtuppar ifrån River Plate, i Enzo Fernández och Franco Paredes, har lånats in. Dessutom har målvakten Marcos Ledesma förstärkt denna lagdel inför allt som komma skall.

Motståndet i gruppen.

Santos var storfavoriter i denna grupp och får förmodligen anses vara det fortfarande även om brassarnas form är lite tveksam i dagsläget. I ligaspelet har man bara vunnit en av dom fyra senaste matcherna och får istället glädjes över att man åtminstone har lite matchfart i benen – något Defensa saknar. 

Olimpias chanser att vinna ligan, hemma i Paraguay, är borta och formen efter uppehållet har varit lite upp och ner. Tidigare i våras bestämde man sig för att bryta kontraktet med Emmanuel Adebayor eftersom hans lön var för stor att bära i dessa Coronatider. 

Delfín är det laget som Defensa ska ha absolut störst chans mot och man kastas direkt in i en måstematch mot det ecuadorianska laget i nästa vecka. Det är vinna eller försvinna nu för Crespo och hans lag. Tufft läge!

Nästa match för Defensa y Justicia: fredagen den 18 september klockan 00:00. 

Möjlig startelva: Unsain: Breitenbruch, Rodríguez, Frias, Martínez, Benítez: Pizzini, Leguizamon, Rius: Romero, Hachen.

LA PLATA, ARGENTINA – FEBRUARY 17: Hernan Crespo head coach of Defensa y Justicia looks on during a match between Estudiantes and Defensa y Justicia as part of Superliga 2019/20 at Jorge Luis Hirschi Stadium on February 17, 2020 in La Plata, Argentina. (Photo by Rodrigo Valle/Getty Images)

Grupp H. Boca Juniors.

Återblick.

Boca lyckades skramla ihop fyra poäng på dom två matcherna som var innan uppehållet. Med tanke på att man samtidigt var mitt uppe i ett titelrace, som man sedermera också vann, får man ändå säga att det var godkänt. Krysset borta mot anonyma Caracas FC är såklart ingenting man skriver hem om i vanliga fall, men sett till omständigheterna var det ändå helt okej. Överkörningen av Independiente Medellín (3–0) på hemmaplan var desto mer imponerande. 

Förberedelser under uppehållet.

Ja, vad ska man säga? Man kan förmodligen inte ha sämre förberedelser än vad Boca Juniors haft inför nästa veckas Copa Libertadores. Över 20 spelare har testats positivt för COVID-19 och majoriteten av dom sitter fortfarande isolerade. Förhoppningen är att dom flesta ska vara friska nog för att kunna spela i nästa vecka. Under tiden har väldigt få spelare varit i träning och tränaren Russo har hållits isolerad i sitt eget hem eftersom han tillhör två av riskgrupperna.

Världens sämsta uppladdning? Inte långt ifrån.

Motståndet i gruppen. 

Paraguayanska Libertad tog full pott i sina två inledande matcher och toppar gruppen. Dock är inte allt guld och gröna skogar i det paraguayanska laget. Sedan återstarten av ligaspelet har man visat upp en väldigt svajig form och tappade sin serieledning till Cerro Porteño, som i förlängningen också vann ligan. Tränaren Ramón Díaz har varit väldigt ifrågasatt och där finns stora frågetecken inför återstarten av Libertadores.

Caracas FC är en outsider i gruppen samtidigt som Independiente Medellín känns hopplöst usla. Båda dessa kommer utan tävlingsmatcher i benen och det talar till Bocas fördel. Överlag ser jag Boca som favoriter att ta sig vidare ihop med Libertad. Mötet nästa vecka känns väldigt klurigt med tanke på förberedelserna – eller bristen på domsamma. 

Nästa match för Boca Juniors: fredagen den 18 september klockan 02:00 borta mot Libertad. 

Möjlig startelva: Andrada: Buffarini, Izquierdoz, López, Mas: Campuzano, Salvio, Pol Fernández, Capaldo: Tevez, Soldano.

Hela schemat till Copa Libertadores i nästa vecka(svenska tider) :

16 september.

00:15. Colo Colo – Peñarol. 

00:15. Jorge Wilstermann – Atlético PR.

02:30. Binacional – LDU Quito. 

02:30. Santos – Olimpia. 

17 september.

00:15. Estudiantes Merida – Alianza Lima.

00:15. Internacional – América de Cali.

02:30. Bolívar – Palmeiras.

02:30. Independiente Medellín – Caracas FC.

02:30. Universidad Católica – Grêmio. 

22:00. Racing Club – Club Nacional.

18 september.

00:00. Defensa y Justicia – Delfín.

00:00. São Paulo – River Plate. 

02:00. Independiente del Valle – Flamengo. 

02:00. Libertad – Boca Juniors.

04:00. Barcelona SC – Junior.

04:00. Guaraní – Tigre.