Krönika: Vad håller Conmebol på med?

Med endast två veckor kvar tills Copa Libertadores ska återupptas ökar antalet smittade och döda i Coronaviruset över hela Sydamerika. Samtidigt har Conmebol meddelat att det inte är aktuellt med fler ändringar i spelschemat till Libertadores. Frågan många ställer sig nu är därför; vad håller Conmebol på med?

I dagarna gick den erkände sportjournalisten i Argentina, Horacio Pagani, till hårt angrepp på Conmebol. Han ifrågasatte hur det kan vara möjligt att man, ifrån det sydamerikanska fotbollsförbundet, insisterar på att spela fotboll när Sydamerika just nu är epicentrum för Corona-pandemin. Under inledningen av vecka upptäcktes t.ex. många nya fall av COVID-19 i Boca Juniors och även i andra lag dyker det upp nya fall varje vecka. Såhär uttalade sig Pagani i frågan:

”Conmebols beslut att fortsätta med Copa Libertadores den 15 september är skamligt. Detta är ytterligare ett snedsteg av denna dysfunktionella organisation. Dom vill kopiera hur man gjort i Europa. Dom tittar dit och säger att ’dom kunde spela Champions League, då borde vi också kunna göra det’. Vad dom dock inte verkar ha insett är att Europa började spela först när antalet fall hade börjat minska. Vi befinner oss i epicentrum för pandemin just nu”.

På många sätt är beslutet att återstarta Copa Libertadores, redan nu, ett stort skämt. Den enda anledning till att Conmebol forcerar denna återstart är för att inte gå miste om sponsorpengar och stora TV-intäkter. Något som även Pagani är inne på.

”För dom ledande personerna inom Conmebol är det bara pengar som räknas – det är det enda dom tänker på. Copa Libertadores måste skjutas på framtiden, så långt fram som är nödvändigt. Dom (Conmebol) har forcerat fram ett avtal där spelarna inte ska behöva sitta i karantän efter att dom återvänt ifrån en bortamatch. Med detta känner dom sig oövervinnerliga när dom inte längre behöver bry sig om vad hälsoministeriet har att säga”.

Just avtalet om att undvika karantän är givetvis fördelaktigt – och ett måste ifall turneringen ska kunna genomföras. Samtidigt borde detta också vara en indikation – och signal på att turneringen inte är genomförbar i dagsläget. 

En annan förändring är att Conmebol tillåter klubbarna att anmäla 40 spelare istället för 30 till höstens Libertadores. Detta för att kunna ha fler spelare att välja mellan ifall någon skulle bli sjuk (vilket dom vet att spelare kommer att bli) – eller ifall någon blir skadad till följd av ett tätt matchande efter månader av passivitet. 

Men är detta verkligen att göra en anrik turnering som Libertadores rättvisa? Att pressa lag till att genomföra matcherna trots att halva laget kanske är insjukna i Corona? Vilken kvalitet blir det på matcherna, och är det ens något som någon kommer vilja kolla på detta spektakel?

Jag förstår att man inte kan vänta i all evighet för att börja spela fotboll igen – eller för den delen fortsätta att leva sina liv. Men det måste ske med sunt förnuft och i rätt ögonblick. Det ögonblicket är inte här just nu i Sydamerika. Inte på långa vägar.

Enda anledningen till att Conmebol pressar på för en återstart är för att inte gå miste om stora summor med pengar. Då försvinner all hänsyn till spelarnas hälsa – och för den delen att bevara någon som helst värdighet kring en anrik turnering som Copa Libertadores. 

Horacio Pagani vill se att samtliga argentinska lag bojkottar årets turnering ifall Conmebol inte ändrar sig i frågan. Jag är benägen att hålla med honom.