El Cilindro fyller 70 år

70 år känns som en lång tid, men faktum är att det är en ganska kort epok i evighetens perspektiv.

Den 3 september 1950 grundades El Cilindro, eller Estadio Presidente Perón som den egentligen heter, i Avellaneda. Det var nämligen under president Juan Peróns epok som man byggde den väldiga hemmaplanen för Racing Club.

Just det faktum att byggnationen skedde under Peróns tid som president, och att arenan sedermera också bar hans namn, spädde på myten om att den mångårige ledaren för Argentina var en hängiven Racingsupporter.

Vad många dock inte vet är att det inte alls var på Peróns initiativ som arenan i Avellaneda byggdes. Det var istället en av hans medarbetare, Ramón Careijo, som kom upp med idén eftersom han ville att hans älskade Racing skulle få en mer anständig hemmaplan.

El Cilindro ritades av några arkitekter som varit med om att bygga upp ett flertal sönderbombade, europeiska, städer efter Andra Världskriget.

Öppningsmatchen spelades mellan hemmalaget Racing Club och Vélez Sarsfield en småljummen septemberdag 1950. En tillställning som Avellanedaklubben vann med 1-0 efter ett vackert mål av Llami Simes.

Men vilket lag höll då president Juan Perón egentligen på?

Detta råder det delade meningar kring och eftersom han själv aldrig har berättat vilket det var – finns inget givet svar på frågan.

Det mesta pekar dock ändå på att den f.d. presidenten var en anhängare till Boca Juniors. Det ska nämligen finnas bilder på Perón när han jublar ett mål, som Boca gjorde mot River Plate, och enligt en nära vän till familjen ska presidenten också ha berättat det för honom. Lägg därtill att Bocas mer fanatiska supportrar alltid visade ett stort stöd för Juan Perón under hans epok som landets ledare.