Alberto Fernández: ”Som läget är just nu är det svårt att spela fotboll”

Argentinas president, Alberto Fernández, uttalade sig under gårdagen kring återstarten av den inhemska ligafotbollen.

Corona-pandemin är just nu inne i den värsta perioden hittills i Argentina. Varje dag bekräftas flera tusentals nya smittade och även dödstalen ökar. Man har passerat 8000 döda, sedan pandemins utbrott, och än syns ingen ljusning vid horisonten.

I takt med att smittspridningen ökar i landet har givetvis också fotbollsspelarna, i dom olika klubblagen, drabbats. Boca konstaterade, så sent som i måndags, 14 nya fall bland sina spelare och sedan tidigare har även River Plate, San Lorenzo, Rosario Central och många fler klubbar bekräftat fall sina respektive trupper.

Om mindre än två veckor är tanken att Copa Libertadores ska återupptas, något som många ställer sig kritiskt till. Samtidigt finns det inget bekräftat datum på när den inhemska ligafotbollen ska dra igång igen i Argentina. Igår uttalade sig Alberto Fernández på nytt kring situationen i landet och hur han ser på återstarten av fotbollen.

”Som läget är just nu är det väldigt svårt att spela fotboll. Titta på vad som hänt i Boca. Det vi hela tiden har poänterat och som alla betonar, gång på gång, är att vi ska undvika social rörelse och närkontakt med andra människor. Och fotbollen innehåller, som alla vet, just närkontakt. Det är inte bara fotbollen som jag pratar om i detta fallet, men det är absolut en sport jag gärna skulle se att den kom igång igen”.

Men trots en vilja om att komma igång, betonar presidenten att allt måste göras med försiktighet och steg för steg.

”Vi måste kolla på saken med mycket försiktighet. Det är inte så enkelt som det kan se ut, vi är i en pandemi. Lagen ska snart bege sig till Brasilien (i Copa Libertadores reds.anm) och dom har en ännu mer komplicerad situation än vad vi har. Vi måste vara väldigt försiktiga i det vi gör”.