Carmelo Simeone: den förste ”Cholo Simeone” 

Alla vet vi vem Diego ”Cholo” Simeone är. Mannen med dom yviga gesterna som tränare och det heta temperamentet som spelare. Men vad många inte vet är att Diego inte var den förste argentinska fotbollsspelaren som fick smeknamnet ”Cholo”. 

Just ordet ”Cholo” användes förr i Argentina som ett nedsättande ord på personer med rötter i den inhemska urbefolkningen. Det tvättades dock bort ganska snabbt när vi kom in i mitten på 1900-talet och idag är det mer ett positivt sätt att beskriva en människa med mycket energi och vilja.

Carmelo Simeones mamma började kalla honom för Cholo – eller Cholito, helt enkelt eftersom hon inte gillade hans riktiga namn. Dessutom tyckte hon att Cholo lät betydligt gulligare att kalla sin lille son för än Carmelo. När han senare började spela fotboll snappade hans lagkamrater upp smeknamnet och därför blev det därefter hans tilltalsnamn.

1934 hade Carmelo fötts i Ciudadela, ett samhälle utanför Buenos Aires, och växte där upp under spartanska omständigheter. Tidigt började han spela fotboll i Vélez Sarsfields ungdomslag och jobbade sig sedan upp i seniortruppen. 1955 fullföljde han sin dröm sedan barnsben och debuterade för Buenos Aires-klubben i Primera Division.

Carmelo blev aldrig känd som någon elegant fotbollsspelare – snarare tvärtom. I egenskap av försvarare var hans adelsmärke istället ett resolut spel, på gränsen till brutalt. Trots att han inte var särskilt lång var Carmelo ändå väldigt duktig i luftrummet. Sakta men säkert växte han dock ur Vélez matchtröja och efter att ha hamnat i ordgemäng med klubbledningen bestämde han sig för att lämna föreningen.

Carmelo Simeone i Vélez Sarsfields tröja.

Carmelos nya klubbadress blev Boca Juniors, som visat intresse för försvararen under en lång tid tillbaka. Ganska snabbt blev han en populär figur bland storklubbens supportrar och på läktaren gick snacket om att med Carmelo i laget – då förlorade aldrig Boca.

Ligatiteln 1962 satte stopp för en 8 år lång torka på inhemska pokaler för storklubben och det skulle bli den första – av flera titlar som Carmelo samlade ihop under sin epok i Boca Juniors.

”Jag hade en galen vilja och kämpaglöd som smittade av sig på mina medspelare”.

Carmelo Simeone blev en ledare i Boca Juniors. En spelare som andra lutade sig mot när der blåste som mest. Under åren i storklubben blåste det dock mest positiva vindar runt Carmelo.

1964 vann han ligan för andra gången med Boca och en stor del i lagets framgång var försvarsspelet. Man släppte faktiskt bara in 15 mål på 34 matcher och backlinjen höll en så pass hög nivå att när tränaren, José D’Amico, skulle premiera Carmelo efter en match konstaterade han kallt:

”Du har den bästa fyrbackslinjen i världen i ditt lag”.

Karriären fortsatte i Boca Juniors.

Förutom Carmelo Simeone utgjordes denna backlinje av brassen Orlando Peçanha, José María Silvero och Silvio Marzolini.

Ifrån säsongen 1964 fanns det många anekdoter att berätta. Under en match skickade Carmelo iväg bollen, i en rensning, så pass högt – och långt att den försvann över La Bomboneras läktare. Mittfältaren Antonio Rattín ställde sig frågande till varför Carmelo valde att skicka iväg bollen som han gjort. Försvararen tittade bara på sin medspelare och svarade kort och gott ”den behövde rensas”.

Tidningen El Gráfico uppmärksammade Carmelos fina insatser och satte försvararen på omslaget till ett av sina nummer. Här lutade sig försvararen mot en bil och såg mer ut som en skådespelare än en fotbollsstjärna. I texten gick det att läsa följande:

”Carmelo Simeone: vilja, styrka och optimism som har tagit sig in i Boca Juniors blod”.

Sin första landskamp för Argentina gjorde Carmelo under slutet av 50-talet och 1959 var han med och vann Copa América som spelades på hemmaplan. Fem år senare deltog han i en turnering som blev beskriven som ett världsmästerskap i miniatyrform. Turneringen var organiserad av det brasilianska fotbollsförbundet för att firar deras 50-årsjubileum. Förutom Argentina var även Portugal och England inbjudna till turneringen.

Carmelo Simeone på El Gráficos omslag, lutandes mot en bil.

Argentina vann samtliga tre matcher och blev därmed mästare. Portugal slogs med 2-0, brassarna med 3-0, efter att målvakten Amadeo Carrizo räddat en straff. Slutligen besegrades även England, som två år senare skulle bli världsmästare på hemmaplan, med 1-0. Vinsten mot Brasilien var brassarnas blott andra nederlag på hemmaplan i historien – det första var i VM-finalen 1950 mot Uruguay.

Till VM 1966 var visserligen Carmelo uttagen i landslaget – men fick inte spela någonting under mästerskapet när Argentina åkte ut, i kvartsfinalen mot England. Året efter världsmästerskapet lämnade Carmelo Boca Juniors för Sportivo Belgrano. Det var också här som han tillslut valde att avsluta sin karriär under slutet av 60-talet.

Ungefär samtidigt föddes en viss Diego Simeone i Buenos Aires. Föga kunde Carmelo tro, där och då, att han i framtiden skulle associeras kraftfull med denne spelare som bar samma efternamn – och smeknamn som han själv.

En dag hälsade Carmelo på vid Vélez Sarsfields träningsanläggning. Den dåvarande tränare för klubben, Victorio Spinetto, kallade till sig en ung spelare i laget, sen tittade han på Carmelo och sa:

”Ser du den här spelaren. Han heter Simeone precis som du. Hans smeknamn är Cholo, precis som du, och han har exakt samma temperament. Han är en vinnare som alltid går framåt – precis som du alltid gjorde”.

Diego Simeone under sin tid i Vélez Sarsfield.

Här startade Diego Simeones resa mot toppen av världsfotbollen. Carmelo har berättat hur folk kunde stoppa honom på gatan, under 90-talet när Diego Simeone var som bäst, och gratulera till hans sons fina bedrifter.

”Dom kom fram och gratulerade till min sons insatser. Jag bara skrattade åt det hela. Jag fick berätta för hela världen att vi faktiskt inte ens kände varandra särskilt väl”.

Diego Simeone är kanske den Simeone som är mest förknippad med smeknamnet Cholo. Men faktum är att Carmelo var långt före honom i detta avseende. Försvararens karriär blev kanske inte lika framgångsrik som den nyare versionens dito, men ingen kan ta ifrån Carmelo Simeone att han var originalet som satte ett exempel, för Diego, att ta efter.