Hur lång är återhämtningstiden för spelarna som testats positivt med corona?

Om det skulle visa sig att någon – eller några spelare i River Plate också har smittats av Corona, utöver målvaktstränaren, undrar många hur länge dessa kan komma att bli borta ifrån spel. 

Igår konstaterades det att River Plates målvaktstränare hade testats positivt för Coronaviruset – detta trots att truppen just nu befinner sig isolerade på ett hotell för att på bästa möjliga sätt förbereda sig inför återstarten av Copa Libertadores. 

I väntan på testerna, som ska genomföra på måndag, hålls samtliga spelare isolerade på sina respektive rum där dom kommer att äta samtliga måltider och spendera hela helgen. 

Men om det sedan skulle konstateras, efter att testerna är gjorda på måndagen, att en eller flera spelare också smittats, hur länge behöver då dessa individer vila och – återhämta sig innan dom kan börja träna igen?

På dom fallen som varit hittills i Argentina, bland fotbollsspelare, har man räknat på mellan sju – och tio dagars återhämtning. Men det är såklart väldigt individuellt och när det gäller högpresterande idrottsmän måste man givetvis vara extra försiktig innan man släpper ut dom i full träning igen. En specialistläkare på pandemier, som TyC Sports pratat med, sa såhär om spelarnas generella återhämtning efter att testats positivt med Corona.

”Om det är en lätt infektion skulle jag säga 10 dagar, men då är man ändå inte redo att spela på den elfte dagen. Vi pratar trots allt om högpresterande idrottsmän och inte om att dom enbart ska gå en promenad”.

Med andra ord syftar viloperioden, till följd av Corona, på 7–10 dagar endast utifrån att spelaren är helt symtomfri – vilket det hittills i Argentina, vad det gäller fotbollsspelare, endast har varit fall som är. Som exempel kan man ta dom tre spelarna som testades positivt i Racing Club, under den första träningsveckan, och som samtliga var åter i träning redan efter 10 dagars vila.

Hursomhelst lär det bli tajt om en spelare skulle bli bekräftat med Coronaviruset i River, under veckan som kommer, för att bli redo inför mötet med São Paulo den 17 september. Men som sagt, omöjligt är det inte.