Un día como hoy: När Chacarita Juniors besegrade Bayern München

Igår blev dom tyska giganterna återigen mästare av Champions League. Samtidigt snurrar Chacarita Juniors runt i den argentinska andradivisionen. Med detta i bagaget är det kanske svårt att föreställa sig att den argentinska klubben, en gång i tiden, slagit just Bayern München.

Men det stämmer faktiskt. För exakt 49 år sedan besegrade Chacarita Juniors dom tyska jättarna Bayern München i Joan Gamper Trophy, som hålls varje år i Barcelona till minne av klubbens ikoniska president – och grundare. I semifinalen ställdes Chacarita mot ett Bayern München som innehöll flera storspelare i bl.a. Franz Beckenbauer och Gerd Müller.

Vad dessa dock inte hade räknat med, denna eftermiddag, var att argentinarna hade spelare som Ángel Marcos och Rodolfo Fucceneco att tillgå. Dessa båda stod för målen och skickade Chacarita vidare till finalen mot Barcelona (som man sedermera förlorade med 1-0). Över 80,000 åskådare hade tagit sig till Camp Nou och även om det inte finns särskilt många bilder bevarade ifrån matchen, är fotot som visar när Marcos och Beckenbauer skakar hand, inför drabbning, fortfarande i gott skick. 

Men det var inte bara segern i sig som gav ringar på vattnet. En hel värld var fascinerade över det argentinska laget, som var helt okänt för den breda massan i Europa, och hur dom spelat mot storlaget ifrån München. Den spanska tidningen Marca var en av dom lokala nyhetsredaktionerna som öste beröm över Chacarita.

Franz Beckenbauer och Ángel Marcos skakar hand inför matchen.

”Med finter och ett dominerande bollinnehav. Med överraskande tempoökningar i spelet visade argentinarna upp en snabbhet i sitt spel som gör att dom absolut inte behöver vara avundsjuka på något lag i Europa. Dom irriterade dom tyska jättarna och i slutändande gjorde man européerna alldeles snurriga med sitt spel”. 

Mundo Deportivo stämde in i hyllningskören.

”I teorin handlade det om kraftfull-fotboll mot fantasi-fotboll. Även om den jämförelsen kan kännas blek, var det exakt det vi fick se. I detta fallet var det fantasin, det eleganta spelet och bollkontrollen som visade sig, i det långa loppet, vara det mest effektiva spelsättet”. 

Chacaritas lag 1971.

Det komiska i allt var att en av matchvinnarna, Ángel Marcos, egentligen var helt klar för franska Nantes när turneringen skulle spelas. Men spelaren hade kommit överens med Chacarita om att spela turneringen i Spanien innan övergången verkställdes. Idag är han 70 år gammal och bor fortfarande i Frankrike. Själv minns Marcos matchen mot Bayern som en av dom mer minnesvärda han spelat i.

”Vi var ett väldigt annorlunda lag jämfört med många andra på den tiden. Alla spelade väldigt fysisk, medan vi satsade mer på att behandla bollen väl. Under fyra år spelade vi på detta viset. Journalister på den tiden sa att folk skulle kolla på hur vi i Chacarita spelade för att lära sig”.

Det kanske känns avlägset idag, men det fanns en tid då Chacarita Juniors var bättre än Bayern München. Visst var det exakt denna historia som du behövde läsa en dag som denna?