September står för dörren – är väntan över?

Om en vecka är vi inne i september och det innebär en månad där Copa Libertadores är planerat att återupptas. Får vi även se inhemsk ligafotboll?

För dom argentinska lagen ska Copa Libertadores återupptas den 17 september. Innan dess lär inte den inhemska ligafotbollen ha dragit igång. Frågan många ställer sig dock är när vi kan förvänta oss att den gör det.

Just nu finns inget definitivt besked om när ligafotbollen kommer dra igång igen i Argentina. Målet har hela tiden sagts vara i slutet av september, men ännu finns inget datum att sträva efter. Representanter för såväl förbundet som ligan vill helst se att allt dra igång, givetvis så snart som möjligt, men definitivt innan september månad är över. Detta eftersom man annars kommer gå miste om stora TV-pengar.

Vad håller då tillbaka alltihop?

Flera saker. Men givetvis är det den stora smittspridningen som fortfarande ökar i, framförallt Buenos Aires-området, som är det största orosmolnet. Provinsen snittar mellan 5,500 och 6000 nya fall per dag och över 100 nya dödsfall.

Under rådande omständigheter känns det väldigt osannolikt att man skulle återuppta ligaspelet. Men mycket kan hända innan september månad är över. Klubbarna kräver tävlingsmatcher. Detta för att inte få allt för stora nackdelar mot föreningar vars länder redan dragit igång med sin ligafotboll.

Kraven och måstena att dra igång håller, med andra ord, på att triumfera över det sunda förnuftet. Det kan leda till att vi får lite efterlängtad ligafotboll i Argentina innan månaden är till ända.

Mest troligt är väntan över nu – frågan kvarstår dock om det är det bästa beslutet.