Historien bakom Argentinos nya bortatröja

Under den nästkommande säsongen ska Argentinos bortatröja vara grön och vit. Denna färgkombination har en speciell betydelse för såväl klubben, men även samhället i stort.

För att förstå hela historien fullt ut måste vi ta oss tillbaks till Chicago under mitten av 1880-talet. En fredlig demostration som arbetarna i staden hade iscensatt urartade. En protest för att demostrera för en 8-timmars arbetsdag, som dessvärre spårade ur totalt och renderade i flera demostranters – och polisers död. Denna händelse skedde i början av maj och därför kom just 1 maj att bli arbetarnas dag i större delen av världen – såklart även i Argentina.

Lite dryg 18 år efter denna händelsen, närmare bestämt den 14 augusti 1904, grundades en förening i Buenos Aires av ett gäng anarkister. Klubben döptes till Mártires de Chicago och man började spela i grönvita tröjor. Detta var föreningen som, en kort tid senare, skulle döpas om till Asociación Atlética Argentinos Juniors och börja spela i den mera traditionella, rödvita, matchtröjan.

Här någonstans finner vi svaret på varför föreningens nya tredjetröja är grön och vit. Helt enkelt för att hylla dom driftiga ungdomarna som grundade klubben för 114 år sedan. En förening som, sedan dess, har producerat flera av Argentinas främsta fotbollsspelare (mer om detta längre ner).

En person som hållit på Argentinos Juniors sedan barnsben är Argentinas nuvarande president, Alberto Fernández. Han mottog häromdagen, när föreningen fyllde år, en grönvit tröja av föreningen och skrev en liten hälsning på sina sociala medier.

Alberto Fernández på Estadio Diego Alberto Maradona – Argentinos hemmaplan.

”För 116 år sedan grundades Argentinos Juniors. En grupp anarkister grundlade föreningen under namnet ”Martyrerna ifrån Chicago” som en hyllning till dom arbetare som dog den 1 maj i denna stad och som är upphovet till att vi idag firar arbetarnas dag på detta datum”.

Och angående tröjan han höll i sin hand sa presidenten såhär.

”Denna tröja som jag visar upp för er var den som ”Los Mártires de Chicago” bar, klubben som lade grunden för vår förening”.

Fernández avslutade allt med att skicka en stor kram till samtliga Argentinos-supportrar och passade dessutom på att räkna upp dom största spelarna som föreningen producerat genom åren.

”Detta är klubben som fostrat Maradona, Riquelme, Borghi, Redondo, Batista, Sorín och Cambiasso”.

Att Argentinos just blev den första klubben för spelare som Maradona och Riquelme känns inte helt ologisk. Detta är två spelare som till väldigt stor grad representerar just arbetarklassen.

Maradona har gång på gång bedyrat att han är en inbiten socialist och har haft nära relationer med såväl Venezuelas president, Nicolás Madura, som Kubas motsvarighet, Fidel Castro. Han var även en nära vän med Argentinas f.d. president Néstor Kirchner – även han socialist.

Maradona har också varit skarpt kritisk mot presidenter som är raka motsatsen till denna ideologi i bl.a. G.W Bush. En person han har benämt som ”mänskligt skräp”.

Hursomhelst ska Argentinos spela, under den nästkommande säsongen, i en bortatröja som representerar arbetarna och anarkisterna som en gång i tiden grundlade klubben. På något sätt känns det som en oerhört fin gest.