Claudio Tapia: ”Så länge vi inte har ett vaccin kommer vi spela utan publik”

Förbundets president, Claudio Tapia, uttalade sig under gårdagen om när tävlingssäsongen eventuellt kan börja i landet igen.

Delmålet att starta lagträningen igen i Argentina har uppfyllts och nu är nästa steg att dra igång tävlingssäsongen igen. Dock känns detta, i dagsläget, väldigt avlägset med tanke på situationen som råder i landet.

”Man kan ha förhoppningen om att starta i slutet av september, men vi kan inte ge något datum än. Men vi fortsätter ha kvar blicken på detta datum och se om det är genomförbart längre fram. Det är svårt att se in i framtiden. Utvecklingskurvan på pandemin stiger hela tiden. Vi vill vara ännu mer försiktiga och när vi startar, kunna fortsätta att minska antalet fall och därmed kunna börja spela igen. Så länge vi inte har ett vaccin kommer vi att spela utan publik”.

Återstarten av lagträningen har dock varit lyckosam hittills. Testerna har varit rigorösa och spelare som varit smittade med Corona har kunnat upptäckas snabbt innan dom smittat vidare till sina lagkamrater.

”Jag är mycket tillfreds med processen. Vi har haft bra hjälp ifrån Govenören och hälsomyndigheten. Protokollet har gett resultat, med träningen i olika zoner. Med testerna lyckades vi t.ex. upptäcka en ungdomsspelare i San Lorenzo tidigt, som inte själv hade några symtom. Vi vet att detta är dag för dag. Att återvända till träningen var första steget, när vi kan träna allihopa tillsammans, i alla övningar, det vet vi inte. Inte heller när matcherna kan börja spelas”.

Tapia menar också att det är viktigt att fortsätta vara försiktiga och inte stressa fram någonting i denna prekära situation som landet befinner sig i.

”Vi måste vara tålmodiga och inte stressa fram något. Vi måste vara sansade eftersom hälsan och folks liv är viktigare än allt annat”.