Un día como hoy: River sätter stopp för 18 års titeltorka 1975

Rivers lag, som vann ligan 1975, var kanske inte det bästa som lyft pokalen i klubbens historia. Men man kommer alltid bli ihågkommen för att ha satt stopp för en 18-årige titeltorka.

Inför säsongen hade Ángel Labruna kommit in som ny tränare i klubben. Därmed inledde klubbikonen sin andra tränarsejour i storklubben och hans målsättning var tydlig.

”Jag kommer tillbaks för att bli mästare” slog han fast vid presentationen.

För att lyckas sätta ihop ett slagkraftig lag, som kunde utmana om ligatiteln, bestämde sig Labruna för att värva en drös med spelare. Roberto Perfumo kom in ifrån brasilianska Cruzeiro, Héctor Ártico och Pablo Comelles ifrån Talleres, Pepona Rinaldi ifrån Belgrano, Pedro González ifrån Peru och Oscar Más vände hem ifrån Real Madrid.

Dessa spelare kombinerades ihop med ett gäng egna talanger, men även spelare som varit i klubben en längre tid. Beto Alonso, Jota Jota López, Mostaza Merlo och Carlos Morete kom allihop ifrån storklubbens ungdomsakademi, medan Pato Fillol hade varit en trotjänare i målet under flertalet säsonger.

Laget som spelade majoriteten av matcherna 1975.

Under seriens första hälft var River överlägsna. På 19 omgångar lyckades man vinna 16 matcher, spela oavgjort i två och endast förlora en. Man smällde dit 45 baljor och släppte själva bara in 21. När hälften av säsongen var spelad låg man åtta poäng för Unión som innehade andraplatsen. Men under den avslutande delen av säsongen började spöken ifrån förr att uppenbara sig.

Beto Alonso började med att förolämpa en linjedomare varpå han blev avstängd i sex omgångar. Under denna tidsperiod förlorade River tre raka matcher mot Atlanta, Newell’s Old Boys och ärkerivalen Boca Juniors. Nu hade dom sistnämnda också knapprat in på River och låg endast tre poäng bakom med fyra omgångar kvar att spela. Alonso kom tillbaks för mötet med San Lorenzo och tack vare två mål ifrån honom lyckades River bryta den trista trenden.

Nu borde väl ingenting kunna stoppa Rivers guldaspirationer? Med två omgångar kvar kom nästa smäll. Samtliga spelare i Primera Division valde att gå ut i strejk till följd av dåliga löneförmåner. River skulle möta Argentinos några dagar senare på Vélezs hemmaplan och nu hade man inga spelare att tillgå. Labruna vände sig till ungdomslagets tränare, Federico Vairo, och en överenskommelse om att låna dessa spelare till mötet med Argentinos ordnades.

Labruna hissas upp i luften efter att guldet säkrats.

Matchen på Estadio José Amalfitani kom att gå till historien då River lyckades säkra sin första ligatitel på 18 år. Rubén Bruno hette ynglingen som satte matchens enda mål och skickade Labrunas River i extas. Rubén Bruno var så pass okänd vid tidpunkten för målet att han, efteråt, kunde åka med kollektivtrafiken hem utan att någon kände igen honom.

I nästkommande möte med Racing Club var dom ordinarie spelarna tillbaks efter strejken. Nu fick dom också glädjen att fira ligaguldet. Samtidigt såg man ner på ungdomsspelarna som hade struntat i, ansåg dom, den generella strejken och blev utskuffade ifrån fotbollsetabilsemanget.

Hursomhelst var dom en ofrånkomlig del av denna historiska titel. Labruna svingade upp i luften av lyckliga spelare efter slutsignalen. Legendaren hade hållit sitt löfte – River var mästare igen.