Krönika: Är verkligen Edwin Cardona rätt spelare för dagens Boca?

Den tekniske, karismatiske och offensive mittfältaren har ryktats tillbaka till Boca, under hela sommaren, efter en misslyckad tid i Mexiko. För varje dag som går sägs Cardona komma närmare en flytt till storklubben. Kommer det hela bli verklighet och är han verkligen rätt man för Boca?

Det har gått två år sedan Edwin Cardona senast var i Boca. Hans prestationer i storklubben var varierande och höga toppar blandades, allt för ofta, med lika djupa dalar. Det vackra frisparksmålet mot River Plate är givetvis fastetsat i Bocasupportrarnas medvetande, men frågan är om Cardona verkligen är rätt man för dagens Boca.

Sedan colombianen lämnade storklubben har han representerat två mexikanska klubbar i Pachuca och Club Tijuana. I den förstnämnda föreningen blev det åtta mål på 32 matcher. Men i Tijuana har det gått betydligt sämre. Ifjol fick Cardona nästan inte spela alls och hittils i år ser det inte mycket bättre ut. Faktum är att mittfältaren inte gjort mål sedan i oktober 2019.

Personligen tyckte jag inte att Cardona var någon höjdare den senaste gången han var i Boca. Visserligen är hans högstanivå väldigt tillfredsställande, det finns nog få spelare i den argentinska ligan som har en högre nivå i kroppen än Cardona har när han är som bäst. Men samtidigt kommer man inte ifrån att spelarens dalar allt för ofta är närvarande och där någonstans kommer tveksamheterna in.

Cardonas nästan 40 gjorda landskamper för Colombia talar givetvis också sitt tydliga språk kring att mittfältaren har en hög nivå i sig. Frågan är om han kommer upp till den igen, eller om han är på väg åt andra hållet. Cardona är faktiskt bara 27 år, även om det känns som att han är betydligt äldre. Kanske har han en toppform till i sig?

Det rätta ordet att beskriva Cardona med är kanske humörsspelare. När laget går bra, då kommer förmodligen han också spela fin fotboll. Men det är ingen spelare man håller hårt i när det blåser.

Häromdagen frigjorde Boca en plats i truppen för ytterligare en utländsk spelare – det talar givetvis till Cardonas fördel. Att Boca dessutom känns relativt tunna på dom offensiva mittfältspositionerna spär givetvis på fördelarna. Visserligen är Gonzalo Maroni tillbaks igen efter utlåningen till Sampdoria. Hur länge han blir kvar känns dock osäkert.

För varje dag som går, intensifieras ryktena kring en återkomst i Boca. Är Cardona rätt man för storklubben? Jag är tveksam, men colombianen får gärna motbevisa mig.