Formatet till höstens ligaspel

Det har länge spekulerats kring hur det nya formatet kring ligaspelet ska se ut i Argentina när bollen återigen börjar rulla. Nu verkar det som att formatet är spikat.

Visserligen har ingen bekräftat det hela officiellt, men av allt att döma är formatet till höstens ligaspel spikat. Dom 24 lagen kommer delas in i sex grupper med fyra klubbar i varje. Varje lag möter sedan sina gruppmotståndare två gånger plus ett Clasico-möte med sin ärkerival (detta kan då vara trots att lagen spelar i olika grupper).

Dom två bästa lagen, i varje grupp, går vidare till nästa fas, medan dom två lägst placerade lagen går vidare till en annan turnering. I nästa fas delas dom 12 lagen in i två grupper med sex lag i varje. Nu är det enkelmöten som gäller där, beroende på hur du slutade i första gruppspelet, kan få fördelen av tre hemmamatcher istället för två. Vinnaren i varje grupp möts sedan i en final där dels en titel står på spel, men också en plats i nästa års Copa Libertadores.

”Förlorar-turneringen” avgörs på samma sätt med 12 lag som delas upp i två grupper. Vinnarna av dom bägge grupperna spelar en final där segraren får möta förloraren av huvudturneringsfinalen. Dom två lagen där gör sedan upp om en plats i nästa års Sudamericana.

Utöver detta kommer inte nedflyttning att existera och lagens inspelade poäng under denna säsong kommer inte påverka genomsnittspoängen för degraderingen framöver. Mest troligt drar säsongen igång den 25 september, då man gärna vill ha igång ligan innan september månad är över pga. TV-avtalet.