Stor kritik mot senarelagd återtstart i dom lägre divisionerna

Igår kom beskedet att lagen i Argentinas högsta division kommer dra igång med lagträningen på måndag igen. För lagen i dom lägre divisionerna blev beskedet under slutet av månaden/början av september – något som mottogs med skarp kritik.

Inte blev det hela mycket bättre av att Tigre – som spelar i andradivisionen, men också i Copa Libertadores – får dra igång parallellt med lagen i Primera Division. Övriga klubbar menar att Tigre kommer få enorma fördelar av att börja tre veckor före dom andra i samma division.

Kritiken haglade in ifrån alla delar av landet och konsensus var att beslutet dels tedde sig ologiskt – men också orättvist. San Martín de Tucumáns f.d. tränare Sergio Gómez, svingade ordentligt i ett lokalt radioprogram.

”Primera börjar igen den 10 augusti och dom lägre i början av september. Jag förstår inte denna stora skillnaden i tid. Verkligheten är dessutom att ett lag, Tigre, kommer att få börja 20 dagar före alla andra och därmed få en stor fördel”.

Sergio Gómez är kritisk till förbundet.

Gómez ställde sig också kritisk till att säsongen i Primera Division avslutades i våras när Coronaviruset bröt ut, medan dom lägre divisionerna fortfarande väntar på att spelas klart. San Martín de Tucumán, som ledde Primera Nacional vid uppehållets början, har begärt att man ska bli uppflyttade och ärendet är just nu uppe hos idrottens skiljedomstol i Schweiz.

”Det finns en verklighet och det är den att lagen som slogs för sin överlevnad drog fördel av Corona-uppehållet. Detta eftersom nedflyttningen togs bort. Samma med lagen som kvalificerade sig för nästa års Copa – dom har firat i fyra månader nu. Om man kan spela klart dom lägre divisionerna, kunde man spela klart allt annat också”.

Gómez avslutade med att slå fast att ”San Martín de Tucumán borde få börja träna samtidigt som lagen i Primera Division den 10 augusti”.

Verkligheten är dock den att lagen i dom lägre divisionerna har svårare för att kunna göra ”säkra” träningar i dessa tider. Organisationen och det logistiska tar längre tid att få ordning på. Detta eftersom många spelare inte har tillgång till en egen bil, utan måste åka kollektivt till träningen. Allt detta, och mycket annat, gör att återstarten drar ut på tiden för dessa divisioner.

Många ignorerar dock ovanstående anledningar. Man ser förbundet som ett gäng högfärdiga pampar som mest är intresserade av att storklubbarna ska få dra igång igen och därmed förbiser dom mindre föreningarna.

Man ska dock komma ihåg att mycket av frustrationen grundar sig i att lagen redan haft ett väldigt långt uppehåll och att, framförallt dom mindre klubbarna, är desperata över att få dra igång igen. Detta dels för att säkerställa sin fortsatta existens, men också för att få avsluta säsongen som ännu inte är färdigspelad.