Emiliano Martínez sken ikapp med FA-cuppokalen

Emiliano Martínez vann FA-cupen i lördags, men en gång i tiden blev han ratad av såväl Boca som River hemma i Argentina. När han skulle beskriva sina känslor efter matchen i lördags brast det för målvakten. Detta betydde något enormt för både honom och hela hans familj.

”Vi kommer ifrån en fattig familj och för dom att se sin son lyfta en pokal är givetvis något alldeles speciellt”.

När Emiliano var liten blev han nobbad av såväl Bocas som Rivers ungdomslag. Istället hamnade han i Independiente där en tränare vid namn Miguel Ángel Santoro såg potentiellen i den lille pojken. På den tiden var det inte alls säkert att Martínez skulle bli målvakt, men Santoro övertygad honom. När han kom till storklubbens ungdomslag mätte han 174 cm – när han några år senare lämnade för Arsenal var han 195.

Santoro värderade Martínez vig – och snabbhet väldigt mycket och såg i honom en framtida seniormålvakt i Independiente. Men så blev det inte. Innan Martínez hade hunnit slå sig in i klubbens A-lag hade presidenten mottagit ett anbud ifrån andra sidan Atlanten – Arsenal ville ha Martínez. Med sig på den långa flygresan hade han Santoro som fick spendera hela överfarten med att övertyga den då 18-årige Martínez att flytten var ett bra steg i karriären.

Martínez själv var rädd att han skulle sakna sin familj alldeles för mycket, att språkförbristningarna skulle vara för jobbiga och ifall han skulle få spela överhuvudtaget.

”Jag var en fanatisk supporter till Independiente. Jag ville bli deras förstemålvakt, om jag ska vara ärlig hade jag aldrig ens tänkt tanken att lämna när jag var så ung”.

Martínez hade svårt att hålla tillbaks tårarna efter FA-cupfinalen i lördags.

Martínez kom till England och då började utlåningarna. Är det något som engelska klubbar varit ökända för under 10-talet är att man lånat ut ofantligt många spelare för att sedan göra en förtjänst på dom vid ett senare tillfälle. Chelsea var kanske det mest skrämmande exemplet för några år sedan och i Arsenal hamnade Martínez omgående i dessa rullor.

Genom åren har det blivit inte mindre än sex olika utlåningar till lika många klubbar. I tur ordning har målvakten stått i mål för Oxford United, Sheffield Wednesday, Rotherham United, Wolverhampton, Getafe och Reading.

Martínez har nästan uteslutande setts som en back-up i Arsenal till Peter Cech, Wojciech Szczesny, Bernd Leno och David Ospina. Men när Leno skadade sig under våren dök chansen upp för argentinaren. Med bravur har han skött sin uppgift på ett strålande sätt och i helgen fick han kröna våren med att vakta Arsenals mål på Wembley mot Londonrivalen Chelsea.

Efter matchen gjorde Martínez ett videosamtal med personen som följde med honom över Atlanten en gång i tiden. Santoro beskrev hur stolt han var över målvakten, som han en gång i tiden tränat i Independientes ungdomslag.

”Kolla, här är massvis med människor som pratar om dig och du befinner dig just nu i en väldigt stor liga – och klubb”.

Martínez har visat att han håller på denna nivå. Finns framtiden i Arsenal, eller kanske rent av Leeds United under en viss Marcelo Bielsa?