River Plate funderar på att byta hemmaplan

Corona-pandemin slår hårt mot fotbollen i Argentina just nu. Samtliga klubbar har inte haft gemensamma träningar på sina respektive träningsanläggningar sedan i mitten av mars och utöver detta har fotbollens stiltje lett till stora ekonomiska problem.

River Plate räknar med att 50% av deras normala inkomster under ett år kommer att ha försvunnit när 2020 summeras. Publikintäkterna på Estadio Monumental i Buenos Aires genererar normalt sett stora summor pengar för storklubben, men också kostnader. När nu publiken inte lär komma tillbaks innan året är slut, funderar River därför på att spela någon annanstans.

Det är huvudplanen på träningsanläggningen som i sådana fall skulle användas när ligaspelet drar igång – vilket den förmodligen gör under slutet av september. Gräsplanen är i fint skick och där finns dessutom en liten läktare som journalister och TV-folk kan sitta på. Utöver detta har planen strålkastarljus, vilket är en förutsättning för att kunna spela elitmatcher där.

Några mindre justeringar lär dock behövas. Bland annat ett bås för TV att dels kommentera ifrån, men också lämpliga platser för att ha sin kamerautrustning på. Faktum är dock att Rivers träningsanläggning har genomgått en väldigt stor upprustning sedan Gallardo blev tränare för klubben 2014. Utöver strålkastarljuset har fler planer adderats, omklädningsrummen har byggts ut och överlag är faciliteterna bättre än tidigare.

Det är också görbart, rent regelmässigt, att spela här i ligaspelet. I sådana fall skulle det vara en exakt kopia av vad Real Madrid gjorde under säsongens slutspurt av La Liga. Den spanska storklubben spelade sina sista matcher på Estadio Alfredo Di Stéfano.

Anledningarna till att River vill spela sina hemmamatcher, i ligan, på en annan plats än Monumental ska uteslutande vara ekonomiska. Klubben blöder, som sagt, ekonomiskt och då har samtliga summor betydelse. River kan dock inte spela på träningsanläggningen i Copa Libertadores eftersom Conmebol har helt andra krav på stadions faciliteter i dessa turneringar.

Övriga fördelar med Rivers träningsanläggning är att det finns utrymme för spelarna att bo där en längre tid ifall man skulle behöva isolera sig under inledningen av ligaspelet, till följd av Corona-pandemin.