Papu Gómez utsedd till Serie A:s bäste mittfältare – dags för landslaget?

Det känns på något vis logiskt att Papu Gómez har sin bästa säsong i karriären samma år som Coronaviruset toppar alla löpsidor. Papu har nämligen alltid stått i skuggan av någon – eller något.

Årets säsong har nästan varit perverst bra ifrån den 32-årige mittfältaren. På 36 matcher har Gómez gjort sju mål och 16 assist – något han var bäst med i hela Serie A. Därmed är det kanske inte särskilt konstigt att han nu får priset som seriens bäste mittfältare under säsongen 2019-20.

Papu Gómez kom till Bergamoklubben 2014 ifrån ukrainska Metalist Kharkiv. Sedan dess har han etablerat sig som en självklar pjäs i den italienska klubben och tidigare i år blev han noterad för sin 300:e match Serie A.

Chanserna i Argentinas seniorlandslag har dock lyst med sin frånvaro. Under 2017 fick Gómez chansen under Jorge Sampaolis ledning. Han gjorde totalt fyra landskamper detta år och blev noterad för ett av målen i 6-0-krossen över Singapore – vilket f.ö. var Gómez första seniorlandskamp någonsin.

Efter 2017 har det dock varit tomt på matcher i landslaget. Trots att Lionel Scaloni har testat kupiöst många spelare, under dom två åren som han suttit vid posten, har inte Gómez namn kommit med.

Under sejouren i Arsenal Sarandí.

Anledningen till att mittfältarens namn aldrig är med i trupputtagningarna är diffusa och kan egentligen enbart härledas till åldern på Gómez. Vid 32-års ålder tillhör han knappast ungdomarna längre i Argentina, men samtidigt borde hans prestationer väga över kraftigt. Åldern är trots allt bara en siffra och Messi är knappast purung han heller längre.

Överhuvudtaget har Gómez varit väldigt förbisedd under hela sin karriär. På något sätt var det självklart att han skulle vinna sina största titlar i Sydamerika med den lilla, och relativt unga, fotbollsklubben Arsenal Sarandí (grundades 1957). Här vann Papu dels Copa Sudamericana 2007, men även Surugu Bank Championship året efter.

Efter tiden i Arsenal gick Gómez vidare till San Lorenzo, men utan att nå några större framgångar i storklubben titelmässigt. Visserligen utvecklades han bra och i förlängningen ledde det till att Gómez fick sitt första utlandskontrakt i Catania 2010 – som på den tiden spelade i Serie A.

Faktum är att Gómez har varit den italienska ligans bästa assistläggare två säsonger i rad nu. Nog borde det inte gå för Scaloni att ignorerar Sydamerikas kanske hetaste mittfältare längre?

Senaste gången det begav sig i landslaget 2017.

I mars/april drar VM-kvalet till 2022 igång för Argentinas del. Om inte Gómez åker på en jobbig skada eller dippar något enormt i sina prestationer framöver hade det direkt varit ett tjänstefel av Scaloni att inte ta ut honom i landslaget.

I skrivande stund förbereder sig Papu för kvartsfinalen mot Paris Saint-Germain i Champions League, som spelas om en vecka, med att spendera tid tillsammans med sin fru och två söner. Skulle han lyckas leda sitt Atalanta till seger i denna turnering hade det varit knorren på en ruskigt fin säsong för mittfältaren. Förhoppningsvis leder det honom hela vägen till landslaget.