Jorge Comas om tiden i Boca och flytten som aldrig blev av till Lecce

Jorge Comas är idag synonym med 80-talets Boca. Då ekonomin var sinande och spelarna lirade uteslutande för att man älskade klubben.

Jorge Comas var en av dom största profilerna i Boca Juniors under 80-talet. Under ett årtionde då storklubben hade stora ekonomiska problem, och titlarna inte duggade lika tätt som vanligt, var Comas en spelare som supportrarna tog till sig. Med sitt uppoffrande spel, och åtskilliga mål, blev han snabbt en publikfavorit bland klubbens anhängare.

”Vi fick inte betalt av klubben (pga. dom ekonomiska problemen), men när matchen drog igång gav vi ändå allt för föreningen. Många vet inte om att det var på det viset, men vi gav våra liv för Boca”.

Comas utvecklade själv stora känslor för den argentinska storklubben under åren som han spenderade i den. Men det var faktiskt nära att övergången till klubben aldrig blivit av. När Comas spelade för Vélez Sarsfield var han nämligen, mer eller mindre, klar för Lecce i Italien. Men den italienska klubben drog sig ur i sista stund efter att ha insett att Comas bar hästsvans, något som man ifrån deras sida inte ville veta av.

”Jag var på väg till Italien. Men dom sa till mig att jag var tvungen att klippa mitt hår. I Argentina spelade vi alltid med väldigt långt hår. Jag klippte mig framtill och stoppade in hästsvansen i tröjan där bak. Jag skrev på kontraktet och utan att tänka mig för drog jag ut hästsvansen ur tröjan. Den italienska klubbens representant såg mig och sa till Vélez president att ‘han där följer inte med oss till Italien’. Så det blev ingenting av det hela utan jag stannade i Argentina”.

Comas blev istället klar för Boca Juniors. Men egentligen var det nära att anfallaren hade slutat helt och hållet med fotbollen efter att hans pappa plötsligt gått bort.

”Men Boca fick mig att börja leva igen. Det är den vackraste klubben i världen”.

Comas omfamnas av Rinaldi.

Här bildade Comas ett legendariskt anfall med bl.a. Alfredo Graciani och Jorge Rinaldi.

”El Gordo’ Rinaldi var en fantastisk spelare. Graciani var målskytten, han hade snabbheten och dom vassa avsluten. Han var snabbare än Caniggia, men skillnaden dom emellan var att Cani var blond och snygg medan Graciani var mörkhårig och hade en stor näsa”.

Totalt spelade Comas 126 matcher för Boca och gjorde 63 mål.