Fernando Batista: ”Det finns få platser som är säkrare än träningsanläggningen just nu”

U20-landslagets förbundskapten Fernando Batista har uttalat sig om återupptagandet av lagträningen och menar på att det finns få platser i Argentina som spelarna skulle vara säkrare på just nu.

Bocho Batista har spenderat uppehållet med att hålla kontakten med en rad tränarkollegor och utbytt diverse idéer. Han är också övertygad om att spelarna skulle vara säkrare på träningsanläggningen än någon annanstans i landet just nu.

”Jag tror att idag finns det ingen plats som är säkrare för spelarna att vara på än träningsanläggningen. Samtliga spelare tar med sin egen vattenflaska, ingen duschar på anläggningen, dom kommer hit på egen hand med bil och sen tränar man i mindre grupper med social distansering. Efter det går dom hem till sig själva, spenderar tid med familjen, går ut så lite som möjligt och tvättar händerna. Protokollen som är framtagna är väldigt bra”.

Batista berättar vidare hur inledningen av träningstiden kommer att se ut, där spelarna kommer delas upp i mindre grupper och sedan stegvis öka dessa.

”Först är det grupper om sex spelare, sedan 10 och till sist alla samtidigt. Precis som dom gjorde i Europa”.

Imorgon väntas ett virtuellt möte ske mellan förbundets ordförande Claudio Tapia och ministern för hälsomyndigheten. Förhoppningen är att man ska kunna spika ett datum för såväl återupptagande av lagträningen – som seriepremiären.

Juan Manuel Lugones – som är involverad i organisationen som ska motverka våld inom idrotten – uttalade sig under gårdagen och sa att målet är att återuppta ligaspelet i slutet av september, eller början av oktober. Han menade också att eftersom alla kontroller och försiktighetsåtgärder kommer kosta en del pengar är det svårare för lagen i dom lägre divisionerna att dra igång.

”Återupptagandet av fotbollen kräver kontroller, tester och för lagen i dom lägre divisionerna är det stora uppoffringar ekonomiskt”.

Samtidigt menar Lugones att det viktigaste just nu är att lagen, som ska spela i Libertadores, får komma igång först av alla för att kunna förbereda sig inför dessa matcher som ska starta den 17 september. Mötet imorgon ger förhoppningsvis fler detaljer och information inför den nya säsongen.