Héctor Yazaldes makalösa liv

14 år innan Diego Maradona såg dagens ljus växte Héctor Yazalde upp i samma området som El Diego. Villa Fiorito i Buenos Aires utkanter har många gånger beskrivits som stället där åtskilliga drömmar har krossats. Men också platsen där fletalet av Argentinas främsta spelare växt upp.

Héctor Yazalde växte upp under fattiga omständigheter i slutet av 40-talet. För att hjälpa sin familj att överleva som liten sålde han tidningar och bananer. Att livnära sig på fotbollen kändes som en avlägsen dröm. 19 år gammal fick han möjligheten att spela för Primera D-laget Piraña, problemet kvarstod dock att Yazalde inte hade några ordentliga kläder att spela i. Det hela löste sig dock och under sin första säsong i klubben smällde den unge anfallaren in 25 mål – något som fick större klubbar att spana in Yazalde.

Julio Humberto Grondona – samme man som grundat Arsenal Sarandí knappt 10 år tidigare – och som vid denna tidpunkt dessutom var involverad i Independiente, föreslog för den dåvarande presidenten att han skulle värva Yazalde. Independiente hostade upp 1,800,000 pesos, något som skulle visa sig bli ett genidrag då anfallaren öste in mål för klubben under dom nästkommande säsongerna.

I storklubben spenderade Yazalde nästa fem år. Som 20-åring vann han ligan första gången och tre år senare var det dags igen. Totalt blev det 73 mål i Independientes tröja innan flyttlasset gick vidare till Europa. På 70-talet var det inte särskilt vanligt att spelare lämnade Argentina för en europeisk klubb, så därför hamnade Yazaldes övergång till Sporting Lissabon på samtliga förstasidor.

I Portugal fortsatte Yazalde att ösa in mål och säsongen 1973-74 blev han den förste spelaren, som inte kom ifrån ett europeiskt land, att vinna Guldskon – priset som delas ut till den spelaren som gjort flest mål av samtliga europeiska högstadivisioner under en säsong. Yazaldes 46 gjorda mål under en och samma säsong var smått osannolikt och något, bland argentinare, som enbart Lionel Messi lyckats med.

I Lissabon träffade Yazalde sin blivande fru, María Do Carmen Resurreción De Deus, som var en känd skådespelerska i Portugal. Efter att paret gift sig hette hon kort och gott Carmen Yazalde.

Efter åren i Sporting Lissabon gick Yazalde vidare till Olympique Marseille i Frankrike. Men två säsonger till i Europa fick räcka, anfallaren längtade hem till Argentina igen. Nu var det Newell’s Old Boys som blev klubbadressen, innan Yazalde valde att pensionera sig i Huracán under början av 80-talet.

Anfallaren var med i det argentinska landslaget under världsmästerskapet i Västtyskland 1974. Där stod han för två av målen i segermatchen mot Haiti. Han hade hoppats på att bli uttagen i landslaget till VM på hemmaplan fyra år senare. Men trots lovord ifrån förbundet blev Yazalde inte uttagen – något som smärtade honom djupt.

Yazalde med guldskon.

När karriären tog slut föll den forne storspelaren ganska snabbt. Att ha missat att få vara med i VM 1978, då Argentina blev världsmästare, försatte Yazalde i en djup depression. Hans fru Carmen har berättat att han aldrig blev sig själv igen. Utöver depressionen föll Yazalde dessutom ner i tunga alkoholproblem och avled av en hjärtinfarkt bara 51 år gammal under slutet av 90-talet. Då var han bortglömd, utblottad och miserabel.

Yazaldes liv och fotbollskarriär var som en film, med extremt höga toppar och ett väldigt tragiskt slut. Att gå miste om VM på hemmaplan 1978 slog hårt mot anfallaren och gjorde att chansen till att bli världsmästare försvann. Ingen kan dock glömma vilken fantastisk anfallare Héctor Yazalde var under sina glansdagar.

Att komma ifrån ingenting, i Villa Fiorito, till att bli Europas främste målgörare var onekligen en makalös resa. Med det sagt uppmanar jag alla att inte glömma bort pojken som växte upp i samma område som Diego Maradona. Pojken som sålde bananer och tidningar för att överleva dagen.