Un día como hoy: Menotti debuterade för Central

Om man tänker på Luis Menotti är det nog många som ser en lång och slank tränare framför sig. Men faktum är att Menotti började sitt fotbollsliv som spelare och den 31 juli 1960 debuterade han för Rosario Central.

Luis Cesár Menotti föddes i Argentinas tredje största stad Rosario och växte upp i området Fisherton. Här började han också lira boll i områdets fotbollslag Unión Americana. Efter en tid där plockades han upp av storklubben Rosario Central där seniordebuten kom fortare än Menotti själv hade trott. Den kom mot inga mindre än Boca Juniors den 31 juli 1960. Menotti själv minns kvällen innan matchen.

”Tränaren kallade ofta 1-2 extra spelare till samlingen utifall att någon blev sjuk. Annars fanns ju inga avbytare på den tiden utan dom elva som spelade var dom enda som senare fanns med i själva matchen. Kvällen innan visste vi inte vilka som skulle spela dagen efter. Jag spelade lite biljard med några medspelare när tränaren och presidenten kom. Tränaren sa att jag skulle trixa lite med en boll och visa vad jag kunde. Jag kände mig lite blyg, men gjorde det ändå. Då sa vår tränare ‘han ska spela imorgon’. Jag höll på att få en hjärtinfarkt”.

Menotti i Centrals tröja.

En nervös Menotti kom till omklädningsrummet dagen efter med fjärilar i magen. En aning förvånad blev han när han såg att laget inte skulle spela i sina traditionella, gulblåa, tröjor utan istället i bortatröjorna. Menotti hade drömt länge om att spela i Centrals hemmatröja i sin debut, men detta fick också duga. Debuten blev lyckad, Central vann med 3-1 och lovorden östes över den unge Menotti.

I Rosario Central spelade Menotti under tre säsonger där han gjorde 46 mål på 86 matcher. Karriären tog sedan den gänglige anfallaren vidare till såväl Racing Club som Boca Juniors. Men det är en helt annan historia.