Vem är Federico Girotti?

Den unge anfallaren var den argentinska ungdomsfotbollens främste målgöraren 2019. Men vem är egentligen River Plates Federico Girotti?

21-åringen mäter 191 centimeter och plöjde igenom Rivers reservlag under 2019. På tolv matcher gjorde Girotti fjorton mål och blev därmed den argentinska ungdomsfotbollen främste målgörare. Han beskrivs som en kraftfull anfallare och jämförs med en ung Maxi López – som även han slog igenom i River Plate.

Marcelo Gallardo har valt att slussa in sin unge anfallsadept långsamt, precis som med alla spelare. Efter att ha gett Girotti chansen redan 2018 valde huvudtränaren att matcha spelaren vidare i reservlaget. Där fick spelaren ännu mer fart på utvecklingen och tryckte in mål i en rasande fart. Nu står han redo att slå sig in i seniortruppen igen.

”Under 2019 gjorde jag 14 mål på 12 spelade matcher och då gjorde jag ändå inga mål mot Unión, Independiente och Godoy Cruz. Därefter gjorde jag hattrick mot Huracán, två mål mot Central, Lanus samt Gimnasia och sedan ett mål mot resten. Jag måste skicka ett ett stort tack till mina lagkamrater som hjälpte mig att göra alla dessa mål. Framförallt till ”Pato” Nuñez som slog dom flesta assisterna”.

Hur skulle då Girotti beskriva sig själv som fotbollsspelare?

”Jag kan göra mål på alla möjliga sätt. Utanför straffområdet, på huvudet, jag kan klara av båda sakerna”.

Just huvudspelet är en egenskap som sticker ut lite extra bland argentinska anfallare. I en liga där nästan samtliga offensiva pjäser är små och tekniska utmärker sig en kraftfull anfallare lite extra.

Under våren fick Girotti tjugofyra minuters speltid i Rivers seniortrupp. Dessa kom i Copa Libertadores-matchen mot LDU Quito. Inför den nästkommande säsongen har Nacho Scocco lämnat klubben för att spela i Newell’s Old Boys. Men Gallardo kommer inte att leta efter förstärkningar till anfallsuppsättningen utifrån, han kommer istället att kolla inom klubben.

Här hittar han flera unga och intressanta anfallsspelare i Federico Girotti, Lucas Beltrán, men kanske allra mest i Julián Álvarez som redan fått mycket speltid i River. Girott är medveten om konkurrensen i storklubben, men tror samtidigt att hans prestationer i reservlaget ska kunna ge honom chanser att slå sig förbi övriga konkurrenter i anfallet.

”Det är en fin konkurrens i klubben, samtliga är väldigt duktiga spelare. Álvarez och Beltrán har lite fördel gentemot mig, då dom fått mer speltid i Primera. Vi som är bakom dom kommer göra vårt bästa och sikta på att vinna en plats. Nyckeln är att vara väl förberedd fysiskt och få in rytmen som finns i fotbollen som spelas i Primera och reservlaget. Att få kontinuitet är fundamentalt”.

Girotti själv menar att han mest av allt behöver förbättra sin teknik, men även passningsspelet, där han har en del brister.

”Men även när det kommer till avsluten. Jag borde kunna göra ännu fler mål”.

Givetvis finns det alltid saker att förbättra för en ung spelare. Men siktet är åtminstone, i ordets rätt bemärkelse, korrekt inställt på att vinna en plats i Gallardos River. Med styrka och en näsa för mål hoppas Girotti få presentera sig ordentligt för den breda fotbollspubliken till hösten. Lyckas han?