Världens mest värdefulla ungdomsspelare – argentinare med på listan

Hemsidan Transfermarket har släppt en lista över världens mest värdefulla spelare som är 18 år eller yngre. Bland dessa återfinns flera argentinare.

Argentina är ofta ett land som ligger högt upp vad det gäller talangutveckling och därför är det kanske inte jättekonstigt att man har flertalet spelare med på listan över världens högst värderade spelare under 18 år.

På listans femtondeplats återfinns San Lorenzos mittfältstalang Matías Palacios. 18-åringen, som gjorde sin seniordebut i Primera Division redan som 16-åring – och därmed blev klubbens yngsta spelare någonsin, värderas till 9,000,000 euro. Under fjolåret förnyade Palacios sitt kontrakt med San Lorenzo och utköpsklausulen i detta höjdes till 20,000,000 euro.

Matías har sin tre år äldre bror i laget också – Julián – och väldigt många i klubben tror stenhårt på att bröderna kommer slå igenom ordentligt i Primera Division. Matías har vunnit Copa América med Argentina på såväl U15 – som U17-nivå och dessutom spelat med U20-landslaget i Toreno de L’Alcúdia 2018 – som även denna turnering vanns av Argentina.

San Lorenzos Matías Palacios är den högst värderade U18-spelaren i Argentina.

Matías Palacios är en teknisk och passningsskicklig mittfältare som redan lockat till sig intresse ifrån Europa. Tidigare har San Lorenzo avslagit bud ifrån både Italien, i form av Genoa på 7,000,000 euro, samt Almería i Spanien på 10,000,000 euro. Numera sägs ännu större klubbar följa mittfältarens utveckling och såväl Real Madrid som FC Barcelona följer noga hans utveckling.

Om vi kollar längre ner på Transfermarknads lista återfinns bl.a. Bocas anfallare, Exequiel Zeballos, som värderas till 3,200,000 euro. På plats 49 finns Independientes 17-årige talang Alan Velasco som värderas 2,700,000 euro och fem placeringar längre ner återfinns ytterligare en spelare i San Lorenzo i form av Francisco Flores som värderas till 2,300,000 euro.

Alan Velasco är en spännande talang i Independiente som väntar på sitt stora genombrott.

Om vi återgår till Matías Palacios så sägs det att Francesco Totti ska ha försökt att få dels Matías som hans broder Julián att ingå i hans agentfirma. Bröderna tackade dock nej, med hänvisningen att man trivdes bra med den agentur som man just nu har. Matías kontrakt med San Lorenzo sträcker sig till 2022 medan Juliáns går ut 2023.

Nästkommande säsong kommer bli en intressant sådan i Argentina. Många klubbar kommer, med tanke på Corona-pandemin, att behöva satsa extra mycket på sina talanger och detta finns det, som listan ovan bl.a. visar på, gott om i Argentina.