Därför borde Leeds knipa Thiago Almada

Det har ryktats om att flertalet engelska klubbar är intresserade av Thiago Almadas underskrift och senast i raden befinner sig nyuppflyttade Leeds United – där en viss Marcelo Bielsa är tränare.

I förra veckan blev Leeds United och Marcelo Bielsa klara för Premier League. Laget har legat i toppen av The Championship under hela säsongen, och när uppflyttningen nu är klar har man börjat leta efter förstärkningar.

En av dessa spelare ska vara Vélez 19-årige anfallstalang Thiago Almada. Anfallaren har kontrakt med Buenos Aires-klubben till 2023, men hans relativt låga utköpsklausul på 25,000,000 euro har fått snålvattnet att rinna på flertalet europeiska klubbar. Anfallaren har tidigare jämförts med en ung Sergio Agüero och så sent som förra sommaren ryktades han till Manchester City.

Almada har hört talas om Leeds intresse och säger själv att han gärna skulle spela under Marcelo Bielsa.

”Mina kompisar berättade att det stod i tidningen om att Bielsa var intresserade av mig. Men jag håller mig lugn, om det blir av eller inte får framtiden utvisa. Jag tittar inte särskilt mycket på fotboll, men såg lite av hur Leeds spelade och kunde skönja vissa likheter med hur Heinze ville att vi skulle spela. Personligen skulle jag gärna spela under Bielsa”.

Det ska onekligen bli intressant att se ifall Bielsa får in någon – eller några argentinare inför nästkommande säsong. Almada är en otroligt talangfull spelare som kan lira både som yttermittfältare och anfallare. Än så länge har han inte visat upp att han är en notorisk målskytt, men det finns ändå saker som pekar mot att han kan bli det. Dom målen som han har prickat in för sitt Vélez har inte varit några dussinmål. Flertalet av dom har visat prov på en stor kyla och precision som för tankarna till just Agüero.

Almada kan bli nästa stora anfallsexport att lämna den argentinska ligan för Europa under sommaren efter Adolfo Gaich. Om man ska jämför dessa båda är dom tveklöst varandras ytterligheter. Samtidigt går det inte att komma ifrån att båda, just nu, rör sig mot väldigt ljusa framtider och det gäller bara att välja rätt klubb i Europa.

I dagens intervju med TyC Sports berättade Almada också att han aldrig skulle kunna tänka sig att spela för San Lorenzo, detta eftersom hans pappa blev ratad av dessa en gång i tiden som spelare. Att han drömmer om att vinna något med Vélez och att han gärna vill ta en landslagsplats.

Men skulle Almada passa bra in i Premier League?

Det är givetvis svårt att svara på, man får förmodligen räkna med en hyfsat lång acklimatiseringsperiod. Men i grunden är detta en spelare som har all potential till att bli en ny världsanfallare. I många hänseende påminner Almada en hel del om en något yngre – och mindre välslipad Lautaro Martínez.

Jag tror att det är svårt att få en spelare med en större talang för en billigare summa. Att Manchester City tidigare funnits med i bilden vittnar lite om Almadas stora talang. Utöver denna potentiella värvning är Leeds dessutom intresserade av en annan argentinare i Lucas Martínez Quarta.

Dubbelvärvar Bielsa två landsmän i sommar?