Ubaldo Fillol fyller 70 år

Idag fyller Argentinas målvakt ifrån världsmästerskapet 1978 – då landet vann sitt första VM-guld – år. Ubaldo Fillol fyller 70 år idag.

Ubaldo Fillols karriär innehöll många toppar och roliga stunder. Längst tid tillbringade han i River Plate där han spelade över 300 matcher mellan 1973 och 1983. Utöver detta var Fillol utlandsproffs i såväl Flamengo som Atlético Madrid, samt landslagets ohotade etta under många år.

Det finns många anekdoter om Fillols karriär – en av dessa är extra rolig att återberätta. Den handlar om när målvakten anlände till River Plate ifrån Racing Club i början av 70-talet. River tränades av legendaren Ángel Labruna och han hade hört talas Fillols otroliga straffacit. Under tiden i Racing hade målvakten etablerat ett rykten om sig att rädda många straffar, därför tänkte Labruna att han skulle testa sin nye adept om han verkligen var så pass bra som ryktet viskade om.

”Jag minns att han (Labruna) bara hade ett par tunna slippers på fötterna. Han sa till mig; ‘skulle du kunna tänka dig att låta mig slå några straffar på dig?’ Absolut svarade jag. ‘Om du räddar en enda straff av dessa fem, då får du ett pris. Jag ska dessutom vara generös, om du gissar rätt håll på någon av mina straffar (utan att rädda) så räknar jag det som en räddning”.

Labruna stegade upp och tryckte dit samtliga fem straffar på Fillol – inte en enda gång gick målvakten åt rätt håll.

”Jag hade på mig full träningsutstyrsel, och Labruna med sina tunna slippers på fötterna pricksköt in varenda boll. Det var makalöst som han kunde placera in bollarna. Han tog knappt någon ansats utan pricksköt bara in dom i vardera hörn. Jag kunde inte tro mina ögon. Jag har aldrig, i hela min karriär, sett någon skjuta in straffar med sådan precision förut. Där och då förstod jag varför Labruna varit en sådan stor ikon i River Plate. Tro mig när jag säger att denna historia inte är överdriven det minsta”.

Ubaldo Fillol ihop med Ángel Labruna.

Ángel Labruna var en speciell filur i River Plate – och en legendar under sin spelarkarriär. Han och Fillol hade en speciell relation och när målvakten lämnade River 1983, efter en konflikt med ledningen, var det till Labrunas Argentinos Juniors han gick.

Ubaldo Fillol vann sju ligatitlar med River Plate, men aldrig någon kontinental turnering som t.ex. den väldigt åtråvärda Copa Libertadores. Istället var hans största titel den han lyfte med landslaget i VM 1978 på hemmaplan. Där och då cementerade Fillol sin plats i den argentinska fotbollshistorien.