Alberto Fernández om fotbollens återstart: ”Vi måste vara försiktiga”

Planen har varit att lagen i Argentina ska kunna återgå till lagträningen den 3 augusti. Men mötet som skulle hållas under gårdagen, via zoom, ställdes in och med tanke på att antalet döda och smittade ökar för varje dag känns återstarten allt mer i riskzonen.

Igår slog Argentina ett nytt rekord i antalet döda under dom senaste 24 timmar med över 100 stycken. Under gårdagen gick också Buenos Aires-området ut ur sin totala lockdown och upp till fas 3, som innebär mer rörelsefrihet, men också större risker.

Ett planerat möte mellan representanter för såväl förbundet som ligan, samt hälsomyndigheterna, blev uppskjutet och nu höjs röster för att det tidigare datumet för återstarten av lagträningen, den 3 augusti, inte längre är realistiskt.

Presidenten Alberto Fernández gav inga direkta besked under gårdagen, men visade tendeser på oro och eftertänksamhet kring fotbollens återstart.

”Jag förstår att alla känner av – och lider av lockdownen men det är samtidigt det som räddat oss hitintills. Återstarten av fotbollen handlar inte enbart om att tjugotvå spelare ska spela på en yta av 8,000 kvadratmeter. Vi måste vara försiktiga”.

Han utvecklar…

”Det finns en stor risk för smittspridning under träningarna. Vissa spelare lever i utsatta områden och kan riskera att ta med sig smittan hem till sina familjer. Att gå till träningen är deras största problem. Detta är en mycket svår situation och vi måste ta beslut med eftertänksamhet. Saker och ting kan inte tas på impuls. Jag har pratat med flera direktörer i klubbarna och även tränare. Vi måste vara väldigt försiktiga, framförallt i Buenos Aires-området där cirkulationen på smittan är kraftfull och där vi långtifrån har situationen under kontroll”.