Silvio Marzolini har gått bort – 79 år gammal

Känd som en av Argentinas bästa ytterbackar genom alla tider. Kanske var Silvio Marzolini en av dom bäste spelarna som spelat i ett VM, men som aldrig vunnit turneringen? Hemma i Argentina vann han ligan med Boca Juniors fem gånger under 60 – och 70-talet.
 

Marzolini föddes i området Barracas i Buenos Aires och började spela fotboll i Deportivo Italiano innan han gick till Ferro och spelade i deras ungdomsakademi. Under den tiden fick han erbjudandet att komma och spela för Juventus ungdomsakademi, något Ferro fick nys om och i vrede stängde av honom i tre år. Denna avstängning hävdes dock snabbt när A-laget behövde en ytterback. Flertalet uppskattade prestationer ledde honom sedan hela vägen till Boca Juniors.
 
Under VM 1962 var Marzolini uttagen i den argentinska truppen. Argentina hade gjort ett, med deras mått mätt, uselt VM i Sverige 1958 och kraven på ett bättre VM i Chile var skyhöga. Men återigen fick Argentina se sig utslagna i gruppspelet efter att ha kryssat mot Ungern, fått stryk av England och slutligen besegrat Bulgarien.
 

Fyra år senare skulle VM hållas i England och där var Argentina en av favoriterna efter att ha plöjt igenom kvalet utan en enda förlust. Det skulle visa sig bli det bästa VM:et för Argentina sen 1930. Gruppspelet flöt på bra och efter segrar mot såväl Spanien som Schweiz tog sig Argentina, tillsammans med Västtyskland, vidare till kvartsfinal.

Där tog det dock slut mot värdnationen och sedermera världsmästarna England i en match som skulle bli ihågkommen som en väldigt brutal sådan. Marzolini blev dock utsedd till turneringens bäste ytterback och tog en plats i världslaget tillsammans med spelare som Bobby Moore, Franz Beckenbauer, Bobby Charlton och Eusébio. Just Bobby Charlton bytte Marzolini tröja med efter deras möte i kvartsfinalen. Den använde han under många år som pyjamas innan han tillslut skickade in den till ett museum.
 
Marzolini gick från att vara en ”vanlig” ytterback, med den tidens mått mätt, till att bli en mer offensiv ytterback. Den största förändringen kom när Boca, 1962, värvade Alberto González.

”González hade nummer 11 på ryggen, men om sanningen ska fram var att han allt annat än det. Han var mer av en mittfältare, så jag upptäckte att den vänstra delen av planen blev ledig. Det uppmuntrade mig till att gå framåt och det var såhär jag spelade även under VM 1962 – och 66″.

Marzolini tillsammans med en ung Maradona.

I denna kategorin, som en modern wingback, anslöt sig Marzolini till dåtidens främsta i brassen Nilton Santos och italienaren Giacinto Facchetti.

Men trots framgångarna internationellt var det i Boca som Marzolinis minne lever kvar som allra starkast. Han tillhörde storklubben som spelare, lagkapten och tränare. Han lirade ihop med Antonio Rattín, Antonio Roma samt Norberto Menéndez som spelare och som tränare hade han glädjen att få träna Diego Maradona och Claudio Caniggia.

Marzolini är den spelaren med tredje flest gjorda matcher i Boca Juniors genom alla tider och den som gjort näst flest matcher på La Bombonera efter Juan Román Riquelme. Han är förknippat med det fina 60-talet som Boca hade. Då titlarna staplades på hög och laget tog sina allra första steg i Copa Libertadores. Om man frågar någon Boca-supporter, över 65 år, idag om vem Silvio Marzolini var kommer dennes ögon förmodligen tåras av välbehag.

Hyllningarna till legendaren har dröst in under dagen och man förstår vilken folkkär spelare som Marzolini var – såväl i landslaget som utomlands. Jag stämmer in i kören och säger som alla andra i Argentina; ”Fråga din farmor och farfar, mormor eller morfar, faster eller farbror om vem Silvio Marzolini var – dom vet, dom älskade honom”.