Krönika: Ytterligare en märklig säsong väntar oss

Det tilltänkta formatet på den nästkommande säsongen i Argentina har sipprat ut under dom senaste dagarna. Den enda slutsatsen man kan dra är att detta också kommer bli en väldigt märklig säsong.

För några veckor seda uttryckte Estudiantes målvakt, Mariano Andújar, sig kritisk mot dom styrande personerna inom den argentinska fotbollen. Han poängterade att sedan han valde att vände tillbaks till Argentina, för några år sedan, har ligan inte haft samma format en enda gång. Jag är ledsen att behöva säga det Andújar, men det kommer inte bli annorlunda i år.

I dagarna sipprade det tilltänkta formatet på ligan ut och vi kan konstatera att det hela kommer bli väldigt … annorlunda. Tanken är att dom 24 lagen ska delas upp i sex grupper med fyra lag i varje. Man ska möta varandra, i varje grupp, två gånger + ett Clásico(som kan vara med ett lag ifrån en annan grupp). Segrarna och tvåorna i varje grupp går vidare till nästa fas medan dom två sämsta fortsätter i en annan turnering.

Rörigt? Vi är inte klara än.

Efter detta går dom två bästa lagen i varje grupp vidare till ett andra gruppspel där dom tolv klubbarna delas upp i två grupper. Här är det bara singelmöten som gäller och vinnarna spelar en final som ska avgöra vem som blir mästare. Segraren får dessutom en plats till nästa års Copa Libertadores. Samtidigt spelas då parallellt ”förlorar-turneringen” mellan lagen som åkte ut i den första gruppspelsfasen. Där väntar ett nytt gruppspel(precis som i huvudturneringen) där dom två gruppvinnarna möts i en final. Segraren i den finalen möter i sin tur förloraren ifrån finalen av huvudturneringen om en plats i nästa års Sudamericana. Utöver detta finns ingen nedflyttning och säsongen räknas vara klar, ungefär, en vecka innan jul i år.

Som vanligt ett otroligt rörigt, ologiskt, och överlag, väldigt märkligt upplägg. Det är inte utan att man blir lite intresserad över vem som kommit på denna ”briljanta” idén. Där finns vissa likheter med hur MLS spelas i skrivande stund och risken är överhängande att man fått inspirationen därifrån.

Säsongen lär bli väldigt annorlunda och med detta format finns risken att många lag kommer ställa upp med ungdomslaget för att ge välbehövlig speltid till sina talangfulla spelare. Framförallt lär fallet bli så med klubbarna som redan är kvalificerade för nästa års Libertadores och Sudamericana. En ligasäsong utan nedflyttning, med ett bottenlöst korkat format och utan publik(till följd av Corona-pandemin) lär inte stå särskilt högt vad det gäller prestige. Faktum är att det förmodligen inte funnits någon tidigare säsong i Argentina som färre lag velat vinna.

Tanken är att detta spektakel ska dra igång i mitten – eller slutet av september, med andra ord kring samma tidpunkt som Libertadores återupptas. Det kommer onekligen att bli en ytterst märklig säsong. Att överhuvudtaget försöka ge sig på att tippa en slutsegrare känns omöjligt. Med andra ord är allt precis som vanligt i Argentina.