Estudiantes anfallsjakt: Därför bör man välja Tarragona

Estudiantes rör sig långsamt på sommarens transfermarknad. Men trots detta har man börjat sondera terängen för att hitta en ny anfallare – vem passar bäst in?

Två huvudkandidater har hittills nämnts. Den förste är Cristian Tarragona, som spelade i Patronato under föregående säsong, och som nu står utan kontrakt. Estudiantes ska ha hört sig för kring spelarens egna planer framöver.

Den andre är Atlético Tucumáns anfallare Leandro Díaz. Den hårdförda anfallaren har kontrakt med klubben till den siste juni 2023 och här kan det bli problem med övergångssumman då Estudiantes, precis som många andra klubbar i Argentina, har det jobbigt ekonomiskt.

Vad är då skillnaden mellan dom båda anfallarna?

I Cristian Tarragona får Estudiantes en utpräglad djupledslöpande anfallare som ständigt ligger och hugger i straffområdet. Här skiljer han sig ganska ordentligt ifrån Leandro Díaz som fungerat mer som en targetspelare i Tucumán.

Vad det gäller målproduktionen gjorde Tarragona nio mål under fjolåret medan Díaz endast mäktade med fem. Båda två spelade i varsitt lag som båda gjorde tjugotvå mål under fjolåret.

Om man kollar längre tillbaks i tiden har Díaz faktiskt inte gjort fler mål än fem sedan han kom till Tucumán för tre år sedan. Inte heller tidigare har Díaz varit någon större målskytt utan är mer en anfallare som gör andra spelare bättre. Tarragona gjorde nio mål även året innan säsongen med Patronato, men då i Platense som lirade i B Nacional (andradivisionen).

Summan av kardemumman?

Personligen hade jag valt Tarragona om jag varit sportchef i Estudiantes. Han känns som det bästa alternativet sett till många faktorer. Dels för att han är gratis och dels för att jag anser att han är en bättre anfallare än Díaz. Såvida inte Estudiantes värderar Tucumán-anfallarens kraftfulla targetspel som det mest viktiga, bör man gå efter Tarragona istället. Hade han inte varit 29 år fyllda hade förmodligen ännu större klubbar varit intresserade. Dessutom är Tarragonas många säsonger, i dom lägre divisionerna, inte heller till hans fördel när det gäller att locka till sig ett intresse ifrån dom största klubbarna.

Under den föregående säsongen hade Estudiantes, i vissa matcher, stora problem med att göra mål. I 19 av 23 ligamatcher gjorde man bara ett mål eller färre. Deras bäste målgörare var Mateo Retegui och han har återvänt till Boca efter avslutat lån.

Vad man saknat i Estudiantes, dom senaste säsongerna, är en anfallare som garanterat gör, åtminstone, runt tio mål och i Tarragona tror jag att man hittat just detta. Åtminstone har jag svårt att se att det skulle finnas särskilt många bättre alternativ, med tanke på omständigheterna som just nu råder inom den argentinska fotbollen.