Mara Gómez är Argentinas första transfotbollspelare

Hon väntar på att få ett godkännande ifrån det argentinska fotbollsförbundet för att kunna spela i damernas Primera Division i Argentina och därmed bli den första transfotbollsspelaren i landets högsta division.

Under hela hennes uppväxt kände hon sig utanför, exkluderad ifrån samhället. Mara Gómez föddes som kille men insåg ganska snart att hon kände sig mer som en kvinna. Komplikationerna blev stora i ett Argentina som på 80- och 90-talet knappast var särskilt accepterande mot transexuella -och homosexuella personer.

Fotbollen räddade henne under en period då hon ofta funderade på att ta sitt eget liv. En dag bjöd en av hennes grannar in Mara till att spela lite fotboll i området där dom bodde. Det blev vändningen.

”Jag tänkte inte särskilt mycket på det utan såg det mer som vilket tidsfördriv som helst. Men fotbollen genererade så mycket mer för mig, jag fick en social tillhörighet och kunde glömma allt hemskt för en stund. Fotbollen räddade mitt liv”.

Mara menar annars att det är väldigt svårt för transsexuella personer, i Argentina, att hitta en fast punkt i tillvaron.

”Vi som är transexuella har nästan inga valmöjligheter alls i livet. Man uppskattar att vi lever någonstans mellan 30 – och 40 år pga. detta. Ingen vill anställa oss och inom sjukvården får vi bristfällig hjälp. Sen är det samma personer som inte anställer oss som köper sex av transexuella personer. Inom prostitution är det dessvärre många av oss som hamnar. Det handlar i slutändan om att överleva”.

Mara Gómez menar att det borde vara vad man har innanför pannbenet som räknas när man söker jobb och inte vilket kön man tillhör.

Sedan en tid tillbaks spelar hon i Villa San Carlos fotbollslag som håller till i den argentinska högstadivisionen. Här har hon tagits emot med öppna armar och väntar bara på förbundets beslut om hon ska få spela eller inte. Egentligen ska det inte finnas någonting som kan stoppa Mara ifrån att spela fotboll i damernas högsta division.

Enligt FIFA:s bestämmelser ska transsexuella personer få lov att spela tillsammans med det könet som man anser sig tillhöra – varesig det är kvinna eller man. Ett problem som många av Maras motståndare påpekat är att hon skulle ha fysiska fördelar av att, från början, varit en kille. Något hon själv tillbakavisar.

”Messi är väl ett tydligt exempel på att fysiken inte nödvändigtvis gör dig till en bra fotbollsspelare? Han har vunnit åtskilliga Ballon d’Or trots att han bara är 170 cm lång”.

Mara Gómez högsta dröm är att få lov att spela fotboll med andra tjejer och bli acceptetad för den hon är. Under den senaste tiden har hon också fått många positiva tillrop ifrån andra kvinnliga fotbollsspelare.

”Jag har fått många meddelanden ifrån spelare i Primera Division, men även ifrån lägre divisioner och ifrån människor utanför fotbollen. Dock har jag inte fått några meddelanden ifrån någon som är involverad i herrfotbollen. Bland annat fick jag ett meddelande ifrån Ruth Bravo, som spelar i landslaget, och hon förstod min situation. Hon hade känt av diskrimineringen själv enbart av det faktum att hon är kvinna. Dom har krigat hårt för att åtminstone få till en semiproffesionell högstadivisionen”.

Beslutet ifrån förbundet har dragit ut på tiden och ännu har inte Mara Gómez fått något officiellt besked. Förhoppningsvis kan hon snart göra det hon älskar allra mest i livet – nämligen spela fotboll.