Beto Alonso: ”Utan skadorna hade jag varit nummer 1”

Beto Alonso var en stor legendar i River Plate under 70- och 80-talet, samt en del i det argentinska landslaget som vann VM-guld på hemmaplan 1978. Han är tvärsäker på sin sak.

”Hade jag inte blivit skadad hade jag varit nummer 1” säger den förre mittfältaren.

Norberto ”Beto” Alonso är fortfarande ihågkommen som en spelskicklig mittfältare. Hos River Plate nådde han kultstatus och är fortfarande älskad bland klubbens supportrar. Själv är Beto övertygad om att han varit lika högt rankad idag som Maradona och Messi är, ifall han sluppit några segdragna skador.

”Det som känns lite tråkigt är att tiden i landslaget bromsade mig lite. Hade jag inte skadat mig och några andra saker som skedde, då hade jag varit nummer 1 – och då menar jag inte tröjnumret”.

Just med numret referera Beto förmodligen till att det argentinska landslaget, på 70-talet, hade delat ut tröjnummer efter namnet och inte position. Därför hade Beto Alonso nummer 1 i VM 1978, trots att han var mittfältare.

”Jag ska berätta något som Pedernera, Delem och Didí sa om mig vid olika tillfällen. Dom sa att ‘denna kille skulle kunna spela under vilken epok som helst’. Det säger allt. Jag är tacksam över att ha spelat i världens finaste klubb. Eftersom River är mitt hem, det är mitt lag. Jag började i River och lärde mig allting. Många saker har förändrats i klubben sedan jag lämnade, i form av organisation osv, men en sak som inte förändrats är att dom fortsätter är en vinnande klubb, precis som dom alltid varit”.

Beto Alonso hade glädjen att få dela landslag med Maradona och minns med glädje hur den unge teknikern kom in i landslaget under slutet av 70-talet, men tråkigt nog lämnades utanför truppen till VM 78.

”Jag spelade med Diego på träningarna 1978, innan han felaktigt lämnades utanför truppen till världsmästerskapet eftersom den skulle bantas ner från 25 spelare till 22. Med Diego hade jag väldigt många roliga stunder. Tränaren (Menotti) fick avbryta träningen ibland eftersom Diego dribblade av alla ordinarie spelare”.

Maradona lämnades utanför världsmästerskapet 1978. Den sjuttonåriga stortalangen bröt ihop och sprang förtvivlat hem till sina föräldrar och låste in sig på rummet. För Beto Alonso och dom andra började istället resan mot VM-pokalen. Mittfältaren har alltid hävdat att det var spelandet på gatan, som liten, där han fick sin bästa fotbollsskolning.

”Jag har sagt det i 25 år. Det är på gatan man lär sig att spela fotboll. Vi spelade alltid minst åtta timmar ute på gatan när jag var liten, alltid med en boll vid fötterna. Man spelar mot dom som är större och bättre än dig, men det härdar en som spelare. Det ger dig erfarenheter som du kan ta med ut på planen. Allt sånt tror jag är förlorat numera”.