Luis Zubeldía: ”Du blir inte mästare bara genom önskan och förhoppningar”

Lanús börjar, precis som dom flesta lagen i Argentina, förbereda sig så smått inför en ny säsong. Trots att lagen inte vet när dom kan börja träna igen har funderingarna kring hur trupperna ska utformas ändå börjat ta form.

Tidigare i veckan gjorde Lanús klart med en ny målvakt i Lucas Acosta ifrån Belgrano. Han ersätter Agustín Rossi som återvänder till Boca efter utlåning. Annars har det stått still på nyförvärvsfronten och med tanke på dom ekonomiska omständigherna i landet finns en risk att det inte blir särskilt många fler innan fotbollen drar igång igen.

”Ungdomarna kommer få sina chanser att visa upp sig och sen får vi se om dom håller den nivån som krävs när det är dags för match. Skulle jag upptäcka att det finns någon position vi behöver förstärka på, då kommer jag be om det, även om vi (Lanús) inte har särskilt stora ekonomiska möjligheter att värva”.

Målvaktspostionen känns, tack vare värvningen på Acosta, fullbelagd där ungdomarna Juan Pablo Cozzani och Lautaro Morales utgör back-up till nyförvärvet. I övrigt har ytterligare två tunga tappa skett i andra lagdelar i form av Ezequiel Muñoz och Carlos Auzqui – där den förstnämnde valde själv att inte förlänga kontraktet och där Auzqui återvänder till River efter utlåning. Men Zubeldía väljer att lyfta fram några spelare i truppen, som varit skadade, som potentiella ersättare och även utlånade spelare som återvänder.

”Guillermo Burdisso har acklimatiserat sig mycket bättre nu och Nicolás Thaller har haft en bra rehabilitering ifrån sin meniskskada. Han kan täcka den ena mittbackspositionen på ett bra sätt. På mittfältet har vi flera möjliga varianter där Gastón Lódico återkommer ifrån utlåningen till ungerska Ferencvaros – där han f.ö. blev mästare. Dessutom, med Auzqui borta, öppnar det upp en stor möjlighet för Pedro De La Vega”.

Börjar det bli dags för Pedro De La Vega att få sitt stora genombrott?

Just med De La Vega känns det som att det är dags för honom att få ett ordentligt genombrott framöver. Den talangfulla yttermittfältaren har all potential i världen för att bli en toppspelare i Europa, men behöver mer speltid – och utveckla dom flesta delarna av sitt spel.

Avslutningsvis poängterar Zubeldía att det kommer krävas mycket ifrån laget om man ska bli mästare under den nästkommande säsongen.

”Att bli mästare är inte något du blir bara genom önskan och förhoppning. Det är ett hårt arbete som krävs av hela laget, tränare och klubbledning, samt den atmosfär man lyckas skapa ihop med supportrarna”.