VM 1990: Caniggia – ”Domaren ville döda mig och jag ville döda honom”

Argentina besegrade Italien i VM-semifinalen 1990 efter straffsparksläggning. En dramatisk tillställning med många kontroversiella situationer ledde tillslut fram till ett avgörande.

Italien hade tagit ledning genom Salvator Schillaci innan kvitteringsmålet kom genom Claudio Caniggia. Samme Caniggia drog också på sig ett snöpligt gult kort som gjorde att han missade VM-finalen mot Västtyskland.

Det gula kortet, som föll mot Italien, var lika onödigt som det han tog i den andra gruppspelsmatchen mot Sovjetunionen. I den matchen drog han på sig en varning efter att ha maskat i slutskedet av drabbningen. Mot Italien fick Caniggia gult kort efter att ha råkat ta bollen med handen mitt på planen. På grund av att ha då hade två gula kort totalt, missade anfallare finalen mot Västtyskland – något han aldrig förlät den franska domaren för. I en intervju med El Gráfico, kort efter finalen, var Caniggia fortfarande vansinnig på domaren.

”Felet låg helt och hållet på domaren. Jag förstår ingenting längre. Jag stoppade ingen farlig situation eller någonting. Så vitt jag vet finns inte den regeln ens. Dessutom måste domaren ha vetat att jag hade ett kort sedan tidigare. Han ville döda mig och jag ville döda honom. Jag sa allt jag ville ha sagt till honom och lät Burruchaga översätta eftersom han kunde franska. Domarna i detta mästerskap var dom sämsta jag sett”.

Med tanke på att avstängningen inte blev längre än den blev för Caniggias del kan man misstänka att Burruchaga inte översatte precis allting som anfallare sa. Caniggia missade finalen och var givetvis förbannad över detta. Att sedan Argentina förlorade finalen och sen underpresterade i dom nästkommande mästerskapen – vilket ledde till att chansen att spela en VM-finalen aldrig dök upp för Caniggia igen – gjorde såklart inte saken bättre.

Annars var det ett framgångsrikt världsmästerskap för Caniggias del. Med sina två mål var han lagets bäste målskytt under en turneringen som generellt sätt var väldigt målsnål. Utöver detta var Caniggia lagets överlägset bästa spelare när det gällde antalet lyckade dribblingar under mästerskapet. Med sina 19 lyckade gambetas var han dessutom tredje bästa i hela turneringen, efter Dragan Stojkovic och Paul Gascoigne.

Att Caniggia missade finalen sved såklart extra mycket och var något han hade svårt att smälta även med lite distans till matchen.

”Jag har insett i efterhand att efter mitt gula kort gjorde italienarna två tacklingar som borde renderat i varsin varning men där båda kom undan. Jag såg om matchen häromdagen och kunde inte begripa hur dom kunde undvika det. Dom sparkade först ner Ruggeri och sen mig. Jag hade faktiskt glömt dom två situationerna”.

Caniggias VM började mot Sovjetunionen i den andra gruppspelsmatchen efter att ha varit petad mot Kamerun i premiären. Det var efter den matchen som han sa sin klassiska fras; ”jag känner mig inte som en avbytare”. Jag undrar om någon gör det älskade Caniggia.