Krönika: Detta känns som ett försenat aprilskämt

Maradona som förbundskapten för Spanien känns lika troligt som att Steven Spielberg skulle ha spelat in månlandningen på Astrid Lindgrens värld. Detta känns som ett försenat aprilskämt.

Uppgifter kom under morgonen som placerade Diego Maradona i positionen som Spaniens näste förbundskapten. Först trodde jag att det var ett försenat aprilskämt när jag hörde det, men det ska tydligen finnas tendenser som tyder på att Diego är ett namn som det spanska fotbollsförbundet reflekterar över.

Det är den katalanska tv-kanalen, Betevé, som kommer med uppgifterna att en överenskommelse ska finnas mellan Maradona och Antonio Torres ifall denne blir vald till förbundets näste ordförande. Av flera anledningar känns det som att dessa uppgifter bör tas med en rejäl skopa salt. Senaste Maradona hade ett sådant här förnämt uppdrag var när han ledde det argentinska landslaget i VM 2010. Det är väl ingen som kan påstå att den perioden slutade på ett särskilt framgångsrikt sätt? Det hela krashlandade med ett totalt haveri i kvartsfinalen mot Tyskland där Argentina fick åka hem efter 4–0 i baken.

Maradona under tiden som förbundskapten för Argentina (2008-2010).

Sedan dess har Maradonas tränarkarriär tagit honom till betydligt mer anspråkslösa tränaruppdrag. Uppdragen i Förenade Arabemiratslagen, Al-Wasl och Fujairah, följdes upp av en ettårig vistelse i mexikanska Dorados de Sinaloa – som då spelade i den mexikanska andradivisionen. Sedan i höstas har Maradona styrt skutan hos Gimansia i Primera Division och förlängde kontraktet så sent som för några veckor sedan. Laget lyckades hålla sig kvar i högstadivsionen tack vare att förbundet ställde in nedflyttningen till följd av Corona-pandemin. Enligt egen utsago trivs den förre världsmästaren hos ”El Lobo” och ser fram emot säsongen när den drar igång igen.

Ryktet om att Maradona skulle finnas med bland Spaniens kandidater på en ny förbundskapten känns osannolikt. För oavsett hur mycket man älskade Maradona som spelare, har han fortfarande inte visat några som helst tendenser på att vara en särskilt skicklig tränare. Klubbadresserna talar tyvärr sitt tydliga språk och tiden som förbundskapten för Argentina bekräftar teorin. Den finns egentligen ingen synbar anledning till att det spanska fotbollsförbundet skulle vilja ha Maradona som förbundskapten, förutom möjligen en ren nostalgisk och populistisk sådan. 

Detta rykte känns, från början till slut, som ett försenat aprilskämt.