Tinelli, Grondona och Angelici – Sicken soppa hörni

Under dagen briserade en bomb inom den argentinska fotbollsvärlden. En ljudfil publicerades i ett radioprogram som avslöjade samtal mellan den nuvarande presidenten för högstadivisionen, Marcelo Tinelli, och den f.d. presidenten för förbundet Julio Grondona. 

Ljudfilen är ifrån 2013 och på den tiden var Marcelo Tinelli enbart president för San Lorenzo. Det är han fortfarande men utöver detta är han numera också hela ligans president. I telefonsamtalet till den dåvarande presidenten för förbundet ska Tinelli har bett om att få en specifik domare till matchen mot Argentinos Juniors – en match som gällde Juniors fortsatta existens i Primera. Tinelli ville också ändra matchtiden i samma drabbning innan han slutligen diskuterade en finansiering av en mur vid San Lorenzos hemmaplan.

Denna nyhet blev givetvis en stor snackis under dagen och många ifrågasatte Tinellis moral. Presidenten har inte, vad det verkar, mutat någon för att få en specifik domare, utan frågade sig bara för, vilket i sig inte är otillåtet. Tinelli själv blev förbannad över att denna ljudfil läckt ut och var ganska snabb på att peka ut Bocas f.d. president Daniel Angelici som den skyldige. Dom båda har inte direkt varit kompisar genom åren och rykten gör gällande att Angelici är väldigt angelägen om att ta sig in i fotbollens finrum igen efter att ha förlorat presidentvalet i Boca. 

Men hur skulle Angelici kunna ha fått tag i ljudfilen?

Bocas förre president jobbade mycket nära Argentinas f.d. president, och Boca-supportern, Mauricio Macri. Han ska dessutom ha fått en del uppdrag av presidenten. Bland annat finns det uppgifter på att Angelici slöt en deal med Norberto Oyarbide, som enligt vissa argentinare är ”den mest korrupta domaren någonsin i landets fotbollshistoria” och fick honom att avsluta sin domarkarriär för att undvika en utredning. I gengäld gav Oyarbide flertalet dokument, som hans utredningen innehöll, till Angelici – däribland ljudfilen mellan Tinelli och Grondona.

Tinelli uttalade sig ganska snabbt på twitter om händelsen idag. Han poängterade att han inte gjort något olagligt och passade dessutom på att slänga en känga åt Angelici med bihang. Nu ställer sig många frågan om vad som kommer hända framöver. Kommer Tinelli få något straff? Kan han sitta kvar som president för ligan? Och kan rent av Angelici åka dit för att ha läckt en konfidentiell ljudfil? 

Rörigt, minst sagt – Sicken soppa hörni.