Krönika: Jag skulle inte bli förvånad om Gallardo lämnar

Tanken slog mig för någon vecka sedan när tränaren i fråga uttalade sig kritiskt mot förbundets hantering av Corona-pandemin. Det faktum att lagen inte vet när dom kommer få lov att träna igen retade upp Gallardo och frustrationen var påtaglig. Kan det rent av vara som så att pandemin gör att den populäre tränarens era i River Plate tar slut tidigare än väntat?

Under dagen kom ett rykte om att spanska Valencia, som precis avskedat sin tränare, ska ha hört sig för kring Gallardos situation i River Plate. Egentligen stannar ryktet där för det är knappast ovanligt att klubbar hör sig för kring en tränares situation. Men nog är det ändå en intressant iakttagelse?

Det var inte särskilt längesedan som Gallardo själv uttryckte att han var helt inställd på att fortsätta i River ett tag till. Kontraktet sträcker sig över nästa år också och tränaren trivs bra i klubben som han nått stora framgångar med. 

Men saker kan som bekant ändra sig. Fotbollsvärlden befinner sig i ett läge som man aldrig varit i tidigare under modern tid och med det kommer givetvis komplikationer. I Europa har dom flesta ligorna dragit igång – i Sydamerika står allt still och i t.ex. Argentina vet man ännu inte när bollen kan börja rulla. Epicentrum för pandemin är just nu på denna sidan om Atlanten och antalet smittade ökar för varje dag. Imorgon går dessutom Buenos Aires-området in i en ny karantän som ska sträcka sig till åtminstone den 16 juli – fotbollen är med andra ord långt borta.

Ekonomin i hela landet är usel och dom olika fotbollsklubbarna undkommer givetvis inte när aktiviteten står still och inkomsterna uteblir. Idag rapporterades det om att den ekonomiska tillväxten i Argentina sjönk med 25% under april, mest troligt kommer den ha nått över 26% när maj månads siffror ska redovisas. Totalt lever 50% av landets befolkning under fattigdomsgränsen och dom som lever i total fattigdom ökar lavinartat. Ovissheten kring när någonting kan återgå till det normala igen tär på psyket hos alla inblandade. 

Därför känns det inte på något vis orealistiskt att Marcelo Gallardo skulle kunna tänka sig att flytta utomlands. Just Valencia-spåret blir det kanske ingenting av, men klubbar som är intresserade av den mest framgångsrika tränaren i Sydamerika lär knappast saknas. En övergång till Europa skulle, förutom att tränaren själv får glädjen att börja arbeta igen, innebära en del pengar till klubbens sinande kassa. 

Tiderna förändras och skulle ett attraktivt anbud dyka upp tror jag att Gallardo skulle tänka både en – och två gånger innan han svarade. Oavsett vad hans tidigare ståndpunkt om att fortsätta var. Egentligen har denna övergång, i dagsläget, alla element som talar för dess genomförande. 

Jag skulle inte bli förvånad om Gallardo lämnar inom en snar framtid.