Djupdykning: Vem är Adolfo Gaich?

Ryktena runt San Lorenzos anfallare Adolfo Gaich blir bara kraftfullare och kraftfullare. Men vem är egentligen Gaich? Och vilka spetsegenskaper har han?

Adolfo Gaich är 21 år gammal och kom till San Lorenzos ungdomslag som 14-åring. Han är en otroligt kraftull spelare och mäter 190 centimeter i längd. Under tränaren Claudio Biaggio, som f.ö. också var en kraftfull spelare på sin tid, fick tillslut Gaich chansen i San Lorenzos A-lag under augusti månad 2018. Sedan dess har anfallaren gång på gång visat vilka styrkor han besitter.

Under tränaren Juan Antonio Pizzi blev speltiden mer knaper, men efter att tränaren fått sparken och ungdomslagets tränare, Diego Monarriz, tagit över rodret hamnade Gaich återigen i fokus. Under fjolårssäsongen var han en given pjäs i laget fram tills dess att fotbollen stannade av pga. Corona-pandemin. Dom två mest minnesvärda matcherna var dels dom dubbla målen mot Patronato på hemmaplan och sedan den avgörande fullträffen borta mot River Plate i omgången efteråt.

Just målet mot River symboliserar ganska bra vem Adolfo Gaich är. Hans spelstil har många gånger jämförts med andra kraftfulla anfallare som Zlatan, Olivier Giroud och Mario Balotelli. Själv tycker jag inte alls att han påminnner särskilt mycket om någon av dom. Först och främst har Gaich inte den tekniken som Zlatan har, det ska vi vara ärliga att poängtera, vad han däremot har som Zlatan saknar är den uppoffrande kämpaglöden och att konstant löpa, även för sina medspelare och inte bara för egen vinnings skull. Ska jag peka ut någon europeisk storspelare, som Gaich påminner om, får jag säga Robert Lewandowski.

Gaich mål mot River var ett typexempel på hans spetsegenskaper.

Om vi återgår till målet mot River Plate är det ett typexempel på Gaichs spetsegenskaper. Att med lika delar styrka som finess ta sig förbi flertalet motståndarförsvarare och sedan trycka dit bollen, med kraft, i nättaket är exemplariskt.

Gaich är en renodlad nummer nio. Faktum är att jag kan inte se honom fungera i någon annan roll. Antingen som en av anfallarna i ett tvåmannaanfall eller som ensam, cental, anfallare i ett 4-3-3.

Den unge argentinaren har utöver bedrifterna i San Lorenzo också hunnit med att presentera sig i det argentinska landslaget. Bland annat har Gaich var med och vunnit Pan Americana Games med U23-landslaget, där han f.ö. dessutom blev turneringens främste målgörare med sex stycken baljor. Gaich har också hunnit med att debutera för A-landslaget under Scalonis ledning.

Just ungdomslandslagets förbundskapten, Fernando Batista, är inte förvånad över att storklubbarna i Europa står på rad och visar intresse för den välväxte stortalangen.

”Det förvånar mig inte att klubbar som Barcelona studerar Gaich och ser honom som en potentiell spelare i framtiden”.

Gaich har redan presenterat sig i landslagssammanhang för Argentina.

På senare tid har det dock pratats om betydligt beskedligare klubbar för Gaich än Barcelona. I vintras var det nära att anfallaren blev klar för belgiska Club Brügge och på senare tid har klubbar som portugisisk Benfica och franska Nantes anmält sitt intresse. Idag dök det dock upp ett rykte som kändes lite extra intressant. Den sovande storklubben Milan sägs var intresserad av Gaich och ser honom som en potentiell erättare till Zlatan då dennes tid i Serie A börjar lida mot sitt slut.

Skulle Adolfo Gaich passa in i Serie A?

Det tror jag absolut. Överlag tror jag att den italienska ligan skulle vara ett perfekt första steg för anfallaren i Europa. Skulle Milan landa denna värvning gör man en av dom mest intressanta värvningar på hela sommaren. Jag slog på stora trumman redan i vintras då jag sa att det lag i Europa, som landar värvningen av Gaich, gör ett av tidernas största kap i fotbollsvärlden. Sett till potential, ålder och övergångssumma (10-15 miljoner euro) kan man nästan inte göra en bättre värvning i dagens fotboll.

Gaichs avgörande mål mot River.