San Martín de Tucumán kräver uppflyttning – tar ärendet vidare till idrottens skiljedomstol

San Martín de Tucumán ledde sin zon i Primera Nacional (andradivisionen) när ligaspelet avbröts pga. Corona-pandemin i mitten av mars. Medan Superligan var färdigspelad och den efterföljande Copa de la Superliga ställdes in, har fortfarande inget beslut kommit om dom lägre divisioner – något som rört upp känslorna ordentligt på vissa håll.

En stor del i frustrationen är det faktum att dom flesta lagen, lägre ner i divisionerna, utgörs till stora delar av inlånade spelare och spelare på korttidskontrakt. Med tanke det ekonomiska läget hos klubbarna har man inte haft möjlighet att förlänga kontrakten med spelarna vars kontrakt går ut den siste juni och därför är dom flesta lagen ordentligt stympade.

Ilskan har accelererat under dom senaste veckorna och nu har San Martín de Tucumán valt att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol. Man hänvisar till paragrafen där det står att i egenskap av att ligaspelet ställs in, eller avbryts, ska upp – samt nedflyttningen bestämmas utefter sportsliga meriter. Med andra ord kräver San Martín att dom ska bli tilldelade uppflyttningen till Primera Division.

Idrottens skiljedomstol har sitt säte i Schweiz och nu ska dom analysera fallet grundligt för att sedan ta ett beslut. Men San Martíns handling att ta ärendet vidare och kräva en uppflyttning för egen del har möts med enormt mycket motstånd och kritik. Ledare för samtliga av dom andra 31 klubbarna i Primera Nacional har skrivit under ett gemensamt brev där man fördömmer San Martíns anmäla och anser att Tucumán-klubben agerar själviskt i en kritisk situation.

”Vi anser att presidenten (Sagra), utan att ta hänsyn till att vi alla befinner oss i en exceptionell situation, försöker dra fördelar för sin egen vinnings skull och därmed helt förbiser oss andra och det som serien står för”.

Övriga klubbar står med andra ord bakom förbundets – och Tapias beslut i att avvakta utvecklingen kring Corona-pandemin innan man tar ett definitivt beslut om upp – och nedflyttningarna. Det återstår att se vad skiljedomstolen tar för beslut i frågan.