Såhär minns VM-hjältarna det historiska mästerskapet 1978

Idag är det exakt 42 år sedan Argentina vann sitt första VM-guld på hemmaplan. Hur minns hjältarna själva mästerskapet?

På sociala medier har flertalet av dom argentinska VM-guldhjältarna ifrån mästerskapet på hemmaplan 1978 uttryckt sina minnen under dagen. Målvakten Ubaldo ”Pato” Fillol har varit rätt aktiv på sociala medier under hela juni månad och har delgivit, löpande, sina personliga anekdoter.

Idag skrev målvakten om sina helt avgörande räddningar mot Nederländerna i den dramatiska finalen.

”Detta var dom mest viktiga räddningarna jag gjorde i mina karriär, mot Johnny Rep och Robert Rensenbrink. Jag hade också turen att få lov att göra dom i en VM-final. Antingen räddar man med händerna eller fötterna – det viktigaste var att bollen inte gick i mål. Detta är ‘ABC’ för alla målvakter”.

Ubaldo Fillol.

Norberto Alonso, som f.ö. hade en väldigt fin klubbkarriär med River Plate, minns också VM-guldet med värme.

”På denna dag för 42 år sedan vann Argentina sitt första VM-guld någonsin på hemmaplan. Jag är stolt över att ha varit en del av detta lag. En kärleksfull hälsning till alla mina lagkamrater ifrån detta fantastiska laget”.

Norberto Alonso.

José Daniel Valencia var en viktig del av laget – och en svårstoppad anfallare under hela mästerskapet. Dock blev han petad efter att ha startat dom första fyra matcherna. Valencia menar att han njuter än mer ju äldre han blir.

”Idag firar vi en ny årsdag av VM-guldet 1978. När man blir äldre njuter man än mer av det man åstadkommit under sin livstid. Argentina, världsmästare!”

José Daniel Valencia.

Mario Kempes som blev synonym med detta lag och dessutom hela turneringens främste målgörare, minns givetvis också världsmästerskapet med glädje.

”På denna dagen för 42 år sedan vann Argentina sitt första VM-guld, jag känner mig stolt över det som vi åstadkom. Mästare! Gratulationer till alla mina medspelare och ledare som var med under detta mästerskap”.

Mario Kempes.

Osvaldo Ardiles svarade på Kempes tweet och delade ut flera, storstilade, virtuella kramar.

”Min fantastiske vän! En stor, stor kram till alla mina lagkamrater. Jag är otroligt stolt över er allihop. En jättestor kram”.

Osvaldo Ardiles.